20.06.2007. / 18:03

Autor: Martina Zeković

"SEDAM SVJETSKIH ČUDA"

Političari iskoristili izbor sedam svjetskih čuda za promociju svoje zemlje

Do konačne objave rezultata glasovanja za izbor sedam novih svjetskih čuda ostalo je još samo dva tjedna. Više od 60 milijuna ljudi uključilo se u glasovanje, a mnogi političari iskoristili su priliku za promidžbu nacionalnih starina kako bi potaknuli turizam u svojoj zemlji.

Luiz Inacio Lula da Silva, brazilski predsjednik u jednom je radijskom intervjuu kazao kako bi jednim od sedam novih svjetskih čuda trebala biti proglašena divovska statua Isusa Krista podignuta na uzvisini iznad Rio de Janeira visokoj 400 m, poznatoj po nazivu Glava šećera.

U kineskim školama i sveučilištima, studenti i učenici poveli su kampanju da se upravo Kineski zid proglasi novim svjetskim čudom. Jordanska kraljevska obitelj među sedam svjetskih čuda nastoji uvrstiti pustinjski grad Petru.

U Peruu vlada potiče stanovništvo da glasuje za ostatke tvrđave drevnih Inka Machu Pichuu, omogućujući im besplatno internetsko glasovanje.

Među 21-om nominiranom građevinom za sada se nalaze: rimski Colosseum, tvrđava Inka Machu Picchu u Peruu, atenska Akropola, britanski Stonehenge, Eiffelov toranj u Parizu, operna kuća u Sydneyu, Kip slobode u New Yorku i građevinu Taj Mahal.

Kampanja koja je pratila nominacije traje čak pet godina. Švicarska organizacija objavit će novi popis te će upozoriti na stalno čovjekovo uništavanje prirodnih ljepota i spomenika.

Piramide u Gizi su jedino od sedam čuda iz antičkog svijeta koje još uvijek stoji.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika