21.06.2007. / 08:40

Autor: Nina Tomljanović

EU

Summit o novom europskom ustavu

Berlin nudi "pojednostavnjeni" tekst ugovora, koji zadržava najvažnije dijelove iz europskog ustava koji su Francuzi i Nizozemci odbacili referendumima

Summit članica Europske unije počinje danas u Bruxellesu. Članice EU dogovaraju budući institucionalni okvir na prijedlog trenutačne zemlje predsjedateljice Njemačke.

Berlin nudi "pojednostavnjeni" tekst ugovora, koji zadržava najvažnije dijelove iz europskog ustava koji su Francuzi i Nizozemci odbacili referendumima. Prihvaćanju novog europskog ugovora odlučno se protivi Poljska jer sustav donošenja odluka smatra nepravednim. U tom je stajalištu djelomice podupire Češka.

Novi ugovor trebao bi otkloniti institucionalne prepreke za proširenje i omogućiti lakše funkcioniranje EU-a. Zadržale bi se inovacije iz propalog ustava, među ostalim, funkcija predsjednika Vijeća EU-a s dvoipolgodišnjim mandatom, uvođenjem funkcije ministra vanjskih poslova, odlučivanje dvostrukom većinom glasova i dr.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika