21.06.2007. / 10:31

Autor: Nina Tomljanović

ZAGREB

Sanader: ''Cilj nam je da hrvatsko društvo postane društvo znanja''

No, kao najveći uspjeh njegove Vlade naveo je akciju Maestro. To je uspjeh cijele državne politike, i Vlade i predsjednika i Hrvatskog sabora jer su te institucije stvorile političke uvjete za takve akcije. Kao važne elemente davanje većih ovlasti Državnom odvjetništvu i USKOK-u te spajanje dviju civilnih sigurnosnih službi. Ovom posljednjem oporba se protivila, no tvrdim da je to jedan od ključnih preduvjeta za provođenja uspješnih akcija, kao što je Maestro, kazao je premijer

U emisiji ''Tema dana '' Hloverke Novak Srzić, gost je bio hrvatski premijer Ivo Sanader. Na pitanje Hloverke o novim imenima u mogućoj budućoj Vladi, premijer je naveo Gordana Jandrokovića, Martinu Dalić, Zrinku Kovačević, Mariju Pejčinović, Jerka Rošina, no nije spomenuo da oni doista kandidiraju za ministarska mjesta.

Prije nego li je navedena imena istaknuo kao imena nekih od osoba koje su ''isplivale'' i postale zapažene u posljednjih nekoliko mjeseci, Sanaderje nekoliko puta izbjegao izravni odgovor na pitanje o novim licima koja bi se mogla naći u njegovom kabinetu u slučaju pobjede na parlamentarnim izborima.No, pri spominjanju konkretnih osoba, posebno se osvrnuo na arhitekta Jerka Rošina, za kojeg je rekao da se radi o svestranom čovjeku kojeg bi svatko rado vidio u svojoj Vladi.

Osvrnuvši se na izbore premijer je dodao da ''Ono što birače treba zanimati je program, navevši da HDZ nudi program u kojem su glavne stavke borba protiv korupcije, rast gospodarstva i smanjenje nezaposlenosti temeljeno na ulaganjima kojima je cilj da hrvatsko društvo postane društvo znanja, kazao je premijer.

Ovo posljednje je, rekao je glavni ''forte'' HDZ-ova programa.- Mi poštujemo sve stranke pa tako i SDP, no tvrdimo da smo mi najbolji i da mi jedini možemo riješiti ključne probleme hrvatskog društva, rekao je premijer Sanader te je kao argument za takvu samouvjerenost naveo da je HDZ, za razliku od drugih stranaka, spreman suočiti se s problemima pred kojima svi drugi ustuknu.

No, kao najveći uspjeh njegove Vlade naveo je akciju Maestro. To je uspjeh cijele državne politike, i Vlade i predsjednika i Hrvatskog sabora jer su te institucije stvorile političke uvjete za takve akcije. Kao važne elemente davanje većih ovlasti Državnom odvjetništvu i USKOK-u te spajanje dviju civilnih sigurnosnih službi. Ovom posljednjem oporba se protivila, no tvrdim da je to jedan od ključnih preduvjeta za provođenja uspješnih akcija, kao što je Maestro, kazao je premijer.

Na pitanje zašto je borba s korupcijom počela tek sada, pri kraju mandata i nakon pritisaka iz Europske unije, Sanader je izjavio da je akcija Maestro krenula još 12. rujna 2006. godine, a da prije nije mogla krenuti jer je prethodno trebalo stvoriti gore navedene i mnoge druge preduvjete, čemu su se, kaže, mnogi opirali. Premijer je rekao da je još nekoliko paralelnih istraga u tijeku, no o detaljima nije želio govoriti.

Nagađanja da će istraga ići u smjeru Slavka Linića je odbacio te dodao da će žrtvovati predsjednika HFP-a Grgu Ivezića i ministra Branka Vukelića, dok Božidara Kalmetu za sada zbog izbora ne smije dirati.

Na pitanje zašto je u javnosti stvorena slika o HDZ-u kao korumpiranoj stranci, Sanader je odgovorio da se njemu ne čini tako. Mislim da u javnosti nije stvorena percepcija o HDZ-u kao korumpiranoj stranci, već percepcija o nedovoljnoj borbi protiv korupcije. No, sada smo pokazali da više nego ozbiljno krećemo u borbu protiv toga, kazao je Sanader. Između ostalog, još je odbacio optužbe Zdravka Mamića da preko Igora Štimca pokušava srušiti predsjednika HNS-a Vlatka Markovića te je najavio da će se Dan državnosti po prvi puta slaviti tako da će se na zagrebačkom Trgu bana Jelačića postrojiti svi rodovi Hrvatske vojske.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika