24.06.2007. / 10:23

Autor: Nina Tomljanović

GIANFRANCO FERRE

Odlazak arhitekta talijanske mode

"Kad pomislim na Gianfranca Ferrea, odmah mi na pamet padaju ideje poput dostojanstva, mirnoće i osjećaja odgovornosti koji je unio u svoj posao'', izjavio je dizajner Giorgio Armani

Gianfranco FerreGianfranco Ferre''Arhitekt talijanske mode'', kako su ga mnogi voljeli zvali, umro je 19. lipnja od posljedice moždanog udara u milanskoj San Raffaele bolnici.

Njegova neslužbena titula talijanskog "arhitekta mode" došla je zahvaljujući diplomi iz arhitekture koju je dobio 1969. godine na Politehničkom institutu u Milanu što je nadahnjivalo njegove kreacije. Gianfranco Ferre rođen je 15. kolovoza 1944. godine u Legnanu. Premda je diplomirao arhitekturu, samo godinu dana nakon završetka fakulteta započeo je dizajnirati accessories, što je njegovu karijeru zauvijek obilježilo modnim predznakom. Prvu kolekciju ženske odjeće kreirao je 1978. godine, a mušku četiri godine kasnije, i to pod vlastitom etiketom koja se tada zvala Baila. Nakon uspjeha vlastitih Haute Couture kolekcija, krajem 80-ih odlazi u Pariz, gdje ga je kuća Christiana Diora angažirala kao stilističkog direktora. Za tog svjetski poznatog stilista, koji je između ostalog do 1996. bio umjetnički direktor u modnoj kući Dior, kolege, među kojima Giorgio Armani, Roberto Cavalli i Valentino, imali su samo izraze divljenja. "Kad pomislim na Gianfranca Ferrea, odmah mi na pamet padaju ideje poput dostojanstva, mirnoće i osjećaja odgovornosti koji je unio u svoj posao'', izjavio je dizajner Giorgio Armani.

Finoća, geometrija, harmonija, prozračna silueta, volumen i punoća, klasično, ali opet moderno neke su od najznačajnijih obilježja stila koji je stvarao ovaj veliki modni kreator. Jedan od najpoznatijih predmeta po kojem je Ferre bio poznat, to je zasigurno bijela košulja, koju je uspio učiniti zanimljivom na tisuću načina. Fascinantno je kako je oblikovao bijeli pamuk , svilu ili organzu u razne oblike bijelih košulja. On je od tog sasvim skromnog odjevnog predmeta napravio svoj zaštitni znak, time da je upotrebljavao manšete, dodavao nabranu čipku, kragnu koja je stršala visoko uz vrat ili rukave koji su se ovijali niz ruku. Žene koje nose njegovu odjeću Gianfranco Ferre je zamišljao ''u pokretu, tamne, sjajne kose'', volio je da njegovi modeli budu odjeveni u ženstvene, zaobljene linije, asimetričnih silueta, ali je uvijek u svemu vladao, prije svega red. Nakon manekenki koje je isključivo koristio za svoje kampanje, dizajner je prošle godine napravio zaokret te angažirao hollywoodsku glumicu Juliju Roberts, koja je snimila kampanju za njegovu modnu kuću u Los Angelesu. ''Julia Roberts predstavlja u mojim očima ideal. Volim njezin osmijeh, jer je istovremeno otvoren i direktan, a opet tako sramežljiv. Obožavam njezinu vitalnost, prirodnost i slobodan duh. Takva bi trebala biti žena koja nosi Ferre'', kazao je dizajner. Njegove mušterije tijekom godina bile su prekrasne i moćne žene poput Sophije Lore, Julije Roberts, Oprah Winfrey i Barbare Streisand. I sam je rekao da voli odijevati žene koje imaju jaku osobnost . ''Moje kolekcije namijenjene su ženama koje poštuju tradiciju, ali uvijek idu za svojim izborom'', ističe dizajner.

Postao je poznat po svojoj genijalnoj uporabi i kombinaciji jakih boja kao što su crvena, zlatna i bijela. Bio je vrlo ekstravagantan i pri izboru materijala, te je najradije birao one luksuzne poput krzna, kože i tafta. Uz sav red i strukturu koju je volio, uspijevao je u svoje modele unijeti i dašak humora jer je poštivao nepisano pravilo da je moda jedna velika igra, pa je tako za jednu od svojih kolekcija kreirao haljinu od trske ispletenu u košaru.

''Bio je veliki dizajner visoke mode koji je znao kreirati apsolutni chic s detaljima koje se nikada neće umoriti promatrati. Zasigurno će ostati zabilježen u povijesti mode, kazala je Donatella Versace modna dizajnerica i bliska kolegica preminulog dizajnera.

Fotogalerija

  • Gianfranco Ferre
  • Julia Roberts snimila je kampanju za njegovu modnu kuću u Los Angelesu
  • Svečana haljina izložena u muzeju u Bukureštu

Vezane vijesti

Umro novinar Joško Martinović(47)

Umro novinar Joško Martinović(47)

Danas je u Zagrebu, nakon duge i teške bolesti, umro novinar i urednik na HTV-u, Joško Martinović (47). Po zanimanju diplomirani sociolog Martinović… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika