23.06.2007. / 11:05

Autor: Marijana Zrinjski

SRBIJA-KOSOVO

Albanci navodno kupili plan Marttija Ahtisaarija

Predsjednik Srbije Boris Tadić kazao je jučer u Beogradu da je samo kroz konstruktivan dijalog sa Prištinom moguće doći do kompromisnog i obostrano prihvatljivog rješenja za status Kosova. Založio se za rješenje koje bi Kosovu dalo najširu autonomiju, no uz uvjet da se istovremeno očuva suverenitet i teritorijalni integriteta Srbije.

Tadić je dodao da je u posljednjih 50 godina Evropa uvijek uspjela pronaći kreativno rješenje za različite konflikte te se nada da će tako biti i u slučaju Kosova. Ruski ministar za izvanredne situacije Sergej Šojgu, koji je jučer bio u Beogradu rekao je da stav Moskve o Kosovu i dalje nepromijenjen, odnosno da pitanje Kosova može biti riješeno samo direktnim pregovorima Beograda i Prištine.

Istovremeno, njemačka obavještajna služba BND otkrila je da je na privatni račun specijalnog izaslanika UN-a za Kosovo Marttija Ahtisaarija prebačen iznos od dva milijuna eura, te da su mu u nekoliko navrata isplaćeni višemilijunski gotovinski iznosi, koji se navodno kreću i do 40 milijuna eura. Te informacije objajavljene su na RTRS-e (Radio televizija Republike Srpske) koji se svojim navodima poziva na banjalučki tjednik Fokus, koji je prenio kako je BND svoj izvještaj o gore navedenim isplatama dostavila glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu.

Kako tvrdi Fokus njemačka Vlada navodno je po nalogu i molbi glavnog tajnika organizacije koji je dobio informacije o korumpiranosti UN-ovog izaslanika za Kosovo Marttija Arthisaarija, zadužio brigadira tajne službe BND-a Lukea Nymana, da ubaci dio obavještajaca u službu UN-a.

"Nakon što su upućeni na Kosovo, agenti BND-a su otkrili jasnu i učestalu vezu i komunikaciju između vodećih ljudi albanske mafije, njihovih posrednika i Ahtisaarija", navodi Fokus, dodajući da su u izvješću dostavljenom Ban Ki-moonu potvrđene sumnje da je albansko rukovodstvo na Kosovu kupilo konačni plan Marttija Ahtisarija, koji ide u korist nezavisnosti i odcjepljenja Kosova od Srbije.

Prema nalazima agenata BND-a, nekoliko poziva prema zgradi specijalnog izaslanika za Kosovo upućeno je i sa brojeva koji pripadaju albanskom milijarderu Beghijetu Pacolliju. Agenti BND-a, kako navodi Fokus, zapazili su i da je 12. veljače rano ujutro pred Ahtisaarijevu zgradu stigao džip koji pripada albanskoj Vladi, nakon čega su iz automobila izašla dva čovjeka sa koferima za koje je kasnije, iz izvora u zgradi, utvrđeno da su bili puni novca i da su predati Ahtisaariju.

Sličan slučaj dogodio se navodno i dvanaest dana kasnije, kada je primijećen dolazak crnog mercedesa bez tablica iz kojeg je izašao Ekshet Bori, desna ruka vođe albanske mafije, koji je u pratnji dvojice tjelohranitelja, koji su nosili dva kofera, donio drugu višemilijunsku isplatu Ahtisaariju na ruke, piše Fokus.

RTRS prenosi kako su agenti otkrili da su sva četiri kofera, naknadno zaštićena diplomatskim markicama, bez provjere otputovala u Finsku, na Ahtisaarijevu kućnu adresu.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika