Objavljeno u Nacionalu br. 606, 2007-06-26

Autor: Zrinka Pavlić

ZA PLAZMU SPREMNI

Hloverka od Prisavlja do Đevđelije

Hloverka nam je utažila žeđ za tračem i nakon Sanadera odabrala uplakanu raspuštenicu Pokos, no barem nije prosipala prstenje po studiju k'o da hrani kokoši

Zrinka PavlićZrinka Pavlić Čija majka crnu vunu prede?ISTRAGA, četvrtak, Nova TV, 20:40

Zbog inzistiranja na podočnjacima i glasu iz bunara, Robert Valdec djeluje k’o da bi si nad ime najradije nacrtao hevimetalske umlaute pa da još više podsjeća na konduktera iz Valhalle. No to je najmanji problem. U emisiju koju vodi teško da bi i pristajao prpošan šarm Tanje Tušek. Ono što me u zadnjoj "Istrazi" zabrinulo sve je žešće naginjanje guslarskom izričaju, kojim se vjerojatno maskiraju sve dosadniji prilozi i činjenica da se u gotovo pola emisije bave sami sobom, ističući kome su sve pomogli i koga će sve strpati u zatvor. Iz prvog me ovotjednog priloga tako najviše ganulo kada su svjedoku koji je prepoznao zločinca poručili: "Oči ti se pozlatile!", u priči o nepouzdanoj brklji obradovalo me reporterovo: "O, užasa, naježio sam se od - užasa" i jedno starohrvatsko: "Bad luck!", a grozomorno razvučena rekonstrukcija Dorčecove pljačke Fine zapuhnula me silom epiteta drito iz "Hasanaginice". Ne ulazim u značaj problema koje svojim istragama i rekonstrukcijama dotiče Väldecöva vikinška vojska - vjerujem da su u mnogim slučajevima pridonijeli moralu nacije i boljitku prometne signalizacije. No dođe mi neugodno kada se sramote samohvalom i rekonstrukcijama odavno procesuiranih zločina u emisiji koja se zove "Istraga", a ne "The best of MUP, remix verzija". Nastave li pak s desetercem, mogli bi opasno otklizati prema: "Žito ti rodilo!", "Krave ti se otelile!" i "Dabogda ti majka crnu vunu prela!" pa će im se smijati svi, a ne samo ja.
Ocjena: ajme majko (1)



Malnarov teatar apsurdaPRIVREMENI TJEDNIK, srijeda, HTV2, 21:50

Vjerojatno nisam jedina koja se čudom čudi Malnarovim…hm…prilozima? skečevima? oniričkim sekvencama? šaljivim kućnim videosnimkama? Teško mi je čak i nagađati o kojem je đavlu riječ. Usamljena zacijelo nisam ni kad se zgražavam nad prizivanjem "Letećeg cirkusa Montyja Pythona" u glazbenoj podlozi snimke vojnih vježbi Republike Peščenice jer iako "Privremeni tjednik" s legendarnim Britancima možda dijeli sklonost apsurdu i nadrealizmu, Ševa, Cezar, Braco i kompanija u svojoj HTV-ovskoj inkarnaciji jednostavno nisu ni približno toliko smiješni. Ipak, nekoliko ih stvari izvlači iz kategorije "idem radije gledat Đurđinu snimku s poroda". Prva je špica. Tko god ju je radio, zaslužuje dubok naklon i isti takav džep prepun honorara jer vizualni retro-stil B-horrora odlično odgovara sadržaju emisije. Druga je zadnji ovotjedni skeč/prilog/nekivrag, koji me čak uspio nasmijati "sponzorskim oznakama", odnosno komadićima ambalaže graška, kiselog vrhnja i Mirogojac-etiketa na odjeći Malnarovih skijaša. I sam se Malnar par puta zagrcnuo od smijeha, što zapravo objašnjava popularnost cijele te sulude ekipe. Svi oni, naime, djeluju kao da ne glume po zadanom scenariju, nego pred kamere tek prenose internu zezanciju iz kvartovske birtije. Još da malo češće ubodu fore koje su smiješne i gledateljima, možda prizivanje Pythona i ne bi bilo toliko uvredljivo.
Ocjena: prolaz (2)

Uplakana raspuštenica i svestrano lice dalekovidniceTEMA DANA S HLOVERKOM, utorak, Nova TV, 19:50

Zbilja bi me rastužilo da nam Hloverka nestane s malih ekrana. Em što bi Pervanu kao plodonosan lik za sinkronizaciju tada ostao samo Bilandžić, em što joj po svestranosti nema ravne od Prisavlja do Đevđelije. Čas joj je gost Sanader, čas Vlatka Pokos i dok okom trepneš, ona k’o od šuba promijeni čitav raspon tema od euroatlantskog skepticizma do nekretnina, bundi i gaća. Nije posve jasno zašto je uplakanu raspuštenicu Pokos odabrala kao temu baš TOG dana, ali nitko niti ne pita - smatra se da je tabloidan pristup zbilji gledateljima usadio neutaživu žeđ za tračem i da nam je stoput važnije koliko je tisuća kuna Vlatkica potrošila na bunde, nego koliko su nam milijuna ravno iz džepa maznuli junaci hrvatske privatizacije. Pa nam se "ono što tražimo" servira i u navodno ozbiljnim emisijama pod (ne tako) skrivenom parolom "gutaj stoko, gutaj duboko". Vlatka Pokos barem nije đikanski prosipala prstenje po studiju k’o da hrani kokoši.
Ocjena: ma, Pulitzer, čovječe!
(izvan kategorije)

Dobrodošla utjeha za olinjale nostalgičareVELO MISTO, subota, HTV1, 20:10

U ljetnoj najezdi repriza imbecilnih serija i filmova koje bi televizije u drugim zemljama prikazale jedino da im ih besplatno pošalju kao humanitarnu pomoć, ponovno prikazivanje Smojine splitske kronike možda nije osvježenje, ali je dobrodošla utjeha. Sumnjam da će serija mlađe gledatelje privući ičim doli prilikom da vide kako je u mlađim danima izgledao Ivica Kincl iz "Običnih ljudi" (jako dobro), ali matori nostalgičari iz moje i starijih generacija sigurno će s guštom baciti oko na epizodu-dvije pa makar u današnje vrijeme i djelovale pomalo tehnički olinjalo.
Ocjena: guba (4)

Antifašizam? Ne, hvala, daj radije pivoDOBRO JUTRO, HRVATSKA, petak, HTV1, 7:00

Osim što su kokodakale o nakrcanim autocestama, sve su informativne emisije 22. lipnja koju riječ posvetile i prazniku koji je uzrokovao gužve. Ta riječ gotovo je u svim slučajevima bila "onkraj" jer valjda u priručniku za TV-voditelje piše da MORAJU kazati: "Danom antifašističke borbe obilježava se dan kada je u šumi Brezovica ONKRAJ Siska…" Ako se drznu izgovoriti "pokraj" ili "nedaleko od", odmah šamar. No dobro. Kao iznimku među suhoparnim prilozima o polaganju vijenaca, Titu, Partiji i partizanima, izdvojila bih anketu kojom je toga dana započela emisija "Dobro jutro, Hrvatska". Uz par vremešnijih Zagrepčana, koji su se o antifašizmu izrazili pozitivno, zvijezda priloga bio je mladac od šesnaestak godina i jednako toliko riječi u aktivnom vokabularu. Uglavnom odgovarajući s "ne’am pojma" i "akajaznam", naglo se trgnuo na spomen komunizma, rekao da je to isto što i antifašizam te dometnuo da je "sve to" njemu negativno. Koliko god me takva ignorancija užasava, prilog je bio izvrstan jer puno bolje od svih obilazaka spomen-područja ilustrira stav prema antifašizmu u današnjoj Hrvatskoj. Ne’am pojma, al’ mi je negativno.
Ocjena: zakon (5)

Vezane vijesti

Snježana Mehun: 'Naplatiti ću Vlatki njene laži'

Snježana Mehun: 'Naplatiti ću Vlatki njene laži'

Snježana Mehun ovih dana se na sudu žestoko raspravlja sa svojom bivšom prijateljicom, voditeljicom i pjevačicom Vlatkom Pokos koja ju je, prema… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika