25.06.2007. / 10:45

Autor: Marijana Zrinjski

ODLAZAK VLADIMIRA PUTINA

Putin blokirao Zagreb

Zbog odlaska ruskog predsjednika Vladimira Putina iz Zagreba danas je između osam i petnaest i devet i petnaest ujutro cijeli centar Zagreba bio potpuno blokiran, a čak niti pješaci nisu imali slobodu kretanja u području hotela Westin u Savskoj ulici i bliže okolice.

Nakon završetka dvodnevnog Energetskog summita s najvišim čelnicima jugoistočnih europskih zemalja u Westinu, Putin koji je na događaju bio najtraženiji sugovornik, otišao je uz visoke mjere osiguranja koje se uključivale interventnu policiju postavljenu na svakih pedeset metara na potezu od Westina do zračne luke Pleso. Đipovi neobičnih registracija za koje se pretpostavlja da pripadaju ruskim sigurnosnim službama blokirale su sve tramvaje koji su se iz Savske spuštali prema centru grada. Na sreću budući da je danas Dan Državnosti bunila se samo nekolicina građana koja je kasnila na posao, autobusni i željeznički kolodvor i to zato što im je policija zabranjivala prijeći cestu. Cijelo vrijeme nad tim dijelom grada nadlijetao je helikopter. Blindirana limuzina Vladimira Putina bila je okružena sa oko četrdesetak automobila i kombija. Ispred i iza limuzine vozilo je nekoliko đipova, a ispred i iza njih četiri motorista.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u jučerašnjem trosatnom razgovoru s hrvatskim predsjednik Stjepanom Mesićem uputio čestitku povodom Dana državnosti u kojoj se naglašava da postignuti konkretni dogovori o nizu ključnih pravaca suradnje stvaraju vrlo dobre pretpostavke za podizanje rusko-hrvatskog dijaloga na kvalitetno novu razinu. Jučer navečer na početku razgovora o bilateralnim odnosima, stanju u regiji i energetskim pitanjima, Mesić je kazao da je Rusija važan partner ne samo za Hrvatsku nego i za cijelu jugoistočnu Europu.

Bilateralni odnosi Hrvatske i Rusije su u najboljoj uzlaznoj liniji, a gospodarska suradnja dviju zemalja je dobra, iako ocijenjuje Mesić, hrvatsko gospodarstvo premalo koristi kapacitete Rusije.

Dvojica predsjednika detaljnije su razgovarala o stanju u BiH i na Kosovu. Mesić je rekao da se mora utvrditi status Kosova i naći izlaz jer status quo ne može ostati. "Najbolje bi bilo da se taj problem riješi pregovorima između Prištine i Beograda. Je li Ahtisaarijev plan najbolji put da se to riješi o tome ćemo praviti analize jednog dana, ali u svakom slučaju izlaz se mora naći, " kazao je Mesić.

 

Vezane vijesti

Putin idućeg tjedna na turneji po Bliskom Istoku

Putin idućeg tjedna na turneji po Bliskom Istoku

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetit će slijedećeg tjedna Jordan i Izrael, kako bi izložio stajališta Moskve o velikim krizama u regiji,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika