26.06.2007. / 08:33

Autor: Marko Biočina

NOVI PROJEKT

Rusi i Talijani grade novi plinovod

Ruska državna naftna tvrtka Gazprom i talijanska naftna industrija ENI potpisale su memorandum o izgradnji plinovoda, kojim bi se u Europu preko Crnog mora dopremalo 30 milijardi prostornih metara ruskog prirodnog plina godišnje. Trasa plinovoda trebala bi ići ispod Crnog mora do Bugarske, gdje bi se mogao račvati u dva smjera, južno prema Italiji i sjeverno prema Mađarskoj.

Dvije će kompanije podijeliti troškove polaganja više od 900 kilometara podvodnog cjevovoda ispod Crnog mora. Cijena cijelog projekta bi trebala biti oko 15 milijardi dolara. Ukoliko se ovaj projekt realizira, on će biti još jedan težak udarac za projekt Nabucco, alternativni plinovod koji je trebao plin iz Središnje Azije kroz Tursku dovesti do Europe, te na taj način zaobići Rusiju.

S obzirom da su prošlog mjeseca Kazahstan i Turkmenistan potpisali ugovore po kojima će njihov plin ići na Zapad preko Rusije, očito je da ovaj novi sporazum možemo smatrati još jednom u nizu Gazpromovih pobjeda.

Spomenimo na kraju da postoji mogućnost i da će novi plinovod prolaziti kroz Hrvatsku, iako taj dio trase još nije definiran.

Vezane vijesti

Mezhibovskij vlasnik 22,7 posto dionica IGH

Mezhibovskij vlasnik 22,7 posto dionica IGH

Institut građevinarstva Hrvatske prodao je investitorima više od 80 milijuna kuna novih dionica, koji su postali vlasnicima 40 posto temeljnoga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika