26.06.2007. / 08:58

Autor: Marko Biočina

HITROREZ

Ukida se 250 pravilnika i 11 zakona

Vlada bi uskoro mogla ukinuti 420 raznih propisa vezanih uz gospodarstvo, među kojima je najviše pravilnika, 252, ali čak i 11 kompletnih zakona. Prijedlog je to posebne vladine jedinice Hitrorez, koja će to i službeno predložiti vladi na njezinoj slijedećoj sjednici.

Isto tako, u Hitrorezu smatraju kako je potrebno pojednostavniti daljnji 371 propis, te 95 zakona. Ukoliko Vlada prihvati njihov prijedlog, ukinut će se neke od isprava i dadžbina koje su se dosad smatrale normalnima.

Tako Hitrorez primjerice predlaže ukidanje prometnih dozvola ili odredbe da trgovci moraju istaknuti cijenu na svakom proizvodu.

Jednu od najvećih ušteda poslodavci će imati od ukidanja Pravilnika o izradi procjene opasnosti. Prema tom pravilniku, poslodavci su morali obaviti i platiti reviziju svake dvije godine, što ih je stajalo čak 143,3 milijuna kuna godišnje. Ukupna administrativna ušteda za gospodarske subjekte, trebala bi iznositi više od milijardu kuna godišnje.

Najveća novost u pravosuđu trebale bi biti promjene Zakona o parničnom postupku, temeljom kojih vremenski razmak između dva ročišta u predmetu neće smjeti biti duži od 30 dana. Također se planira i uvođenje sudskih dostavljača, kako bi dostava sudskih poziva bila efikasnija.

Za kraj, dobra vijest za buduće vozače. Ako se prijedlog Hitroreza usvoji, ukinut će se administrativno određivanje cijene vozačkih ispita u autoškolama, te će se formiranje cijene prepustiti tržisštu, a to podrazumijeva i značajan pad cijene.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika