26.06.2007. / 13:13

Autor: Marko Biočina

USPJEH

Hrvatska otvorila novih šest poglavlja u pregovorima s Europskom unijom

Hrvatska je danas u Bruxellesu otvorila novih šest poglavlja u pregovorima o europskoj pravnoj stečevini. Nova poglavlja su: Pravo poslovnog nastana i sloboda pružanja usluga, Pravo trgovačkih društava, Financijske usluge, Informacijsko društvo i mediji, Statistika i Financijska kontrola.

Hrvatska će moći zatvoriti pregovore u ovim poglavljima tek kada ispuni tzv. mjerila za zatvaranje. Najviše takvih mjerila, šest, ima u poglavlju Pravo poslovnog nastana i sloboda pružanja usluga, a većina su zakonodavne prirode što znači da su za njihovo zatvaranje potrebne izmjene zakona. Hrvatska sada ima ukupno 12 otvorenih poglavlja, što je više od trećine ukupnog broja.

"Namjeravamo nastaviti istom brzinom i nadam se da ćemo tako nastaviti i pod portugalskim predsjedništvom. Ove 2007. želimo otvoriti što veći broj poglavlja kako bismo mogli početi s ispunjavanjem mjerila za zatvaranje, a sljedeća 2008. godina bit će godina zatvaranja poglavlja. Vjerujemo da ćemo biti spremni za članstvo 2009. godine, a onda je na EU-u da se obavi proces formalnog postupka ratifikacije pristupnog sporazuma", rekla je hrvatska ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar - Kitarović.

Povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn je Hrvatskoj preporučio da se i dalje fokusira i intenzivira rad na reformi pravosuđa i gospodarstva.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika