26.06.2007. / 15:13

Autor: Nina Tomljanović

ISTRAŽIVANJE U HRVATSKOJ

50 posto građana smatra da će ulaskom u NATO država biti sigurnija

Rezultati istraživanja koje je provela Gfk Grupa i dalje pokazuju veliko raspoloženje građana za ulazak u NATO, pa tako 52 posto građana podržava ulazak u NATO, 23 posto je onih koji su protiv,  dok četvrtina ostaje neopredijeljena.

Građane se pitalo i koliko će Hrvatska biti sigurnija i na međunarodnom planu snažna ako uđe u savez s Njemačkom, Francuskom, SAD-om, Velikom Britanijom i ostalim članicama NATO-a, a rezultati su pokazali da 50 posto građana smatra da će država biti donekle sigurnija i snažnija, 32 posto smatra da će biti znatno sigurnija i snažnija, 9 posto građana smatra da će država biti donekle nesigurnija i slabija, 5 posto građana ne zna što bi odgovorilo, te također 5 posto smatra da će Hrvatska ulaskom u NATO biti znatno nesigurnija i slabija država.

Ispitanici su dali odgovor i na pitanje o vremenu u kojem misle da će Hrvatska postati članicom NATO-a. Najveći je broj onih (50 posto) koji smatraju da će Hrvatska ući u NATO u slijedećih 2 do 5 godina. Suprotno samo 3 posto ispitanika iskazuje da RH neće postati članicom NATO saveza. Proizlazi da čak 91 posto populacije RH smatra da će Hrvatska postati članicom NATO saveza kroz neko vrijeme.

U ovom se valu pitalo građane i o mišljenju vezanom uz moguće veće investiranje u Hrvatskoj nakon ulaska u NATO savez. Samo četvrtina ispitanih smatra da Hrvatske neće imati koristi, dok preko 70 posto građana smatra kako će određena korist postojati.

Nakon ulaska zemalja Srednje Europe u NATO savez, u tim zemljama je došlo do značajnog porasta investicija. 58 posto građana smatra da će donekle imati koristi, 25 posto smatra da neće imati koristi, 13 posto smatra da će imati velike koristi, te 4 posto građana ne zna da li će određena korist u gospodarstvu postojati.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika