27.06.2007. / 10:37

Autor: Marko Biočina

INFORMATIKA

Najjači kompjuter na svijetu

Informatička kompanija Sun Microsystems jučer je predstavila svoje novo superračunalo „Constellation“, vrijedno 60 milijuna dolara. Ovo računalo u sebi sadrži memoriju jednaku onoj u 200 tisuća kućnih računa, a opremljeno je i hard diskom veličine 1,7 petabajta što je dovoljno za spremanje čitavog Googleovog internet indexa. Ovaj stroj imama mogućnost obavljanja čak 421 bilijuna proračuna u sekundi.

„Constellation“ je tako i službeno postalo najbrže računalo na svijetu, no problem je što su mu za takve operacije potrebne gotovo nevjerojatne količine energije. Tako se navodi kako ovo računalo u punoj operabilnosti troši jednaku količinu električne energije kao brzi međugradski vlak. No takva velika energetska potrošnja nije smetala znanstvenike sa Sveučilišta u Texasu, koji su već naručili jedan primjerak „Constellationa“.

Iako Sunovo računalo trenutno nosi laskavu titulu najbržeg na svijetu, čini se da to neće dugo trajati. Naime, IBM je najavio premijeru svog novog superračunala koje će biti sposobno obavljati čak trilijun računalnih operacija u sekundi, ali i uz znatno nižu potrošnju energije.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika