27.06.2007. / 14:39

Autor: Marijana Zrinjski

NOVI DOKAZI NA ROČIŠTU

Zagorac do daljnjeg u Austriji

Sutkinja Zemaljskog suda u Beču Christina Forstner prekinula je ročište na kojem se trebala donijeti odluka o izručenju umirovljenog generala Vladimira Zagorca Hrvatskoj zato što su Zagorčevi odvjetnici dostavili dva nova dokaza na DVD-u na hrvatskom i engleskom jeziku. Budući da se dokazi trebaju prevesti na njemački ročište je odgođeno za gotovo mjesec dana, točnije za 25. srpnja.

Iako je Zagorčev odvjetnik Michael Dohr zatražio je da postupak bude tajan, sutkinja je to odbila pa je današnjem ročištu prisustvovalo desetak hrvatskih i austrijskih novinara. Odvjetnik je ponovio da je Zagorčevo uhićenje politički motivirano, te je zatražio da ga se ne izruči Hrvatskoj jer neće imati pošteno suđenje.

Podsjetimo, Zagorcu se sudi da je 2000. godine odlazeći s mjesta zamjenika ministra obrane, iz sefa MORH-a odnio dragulje u vrijednosti od pet milijuna dolara koje mu je 1993. predao njemački trgovac oružjem kao jamstvo za dolare preuzete od MORH-a za kupnju oružja potrebnog za obranu Hrvatske.

Danas su saslušana tri svjedoka: Zagorčev prijatelj i poslovni partner, austrijski inspektor Mario Keinz, Josef Rothaichner koji je opovrgnuo tvrdnju da je navodno dao dragulje Zagorcu, zatim Roman Binder koji je govorio o nedavnom incidentu kada su ga policajci zaustavili na granici Hrvatske i Slovenije te pretraživali njegovu torbu. Kazao je da ne zna što je bilo u torbi, te da je sve bilo inscenirano kako bi se izvršila pretraga stanova i poslovnih prostora Zagorčevih prijatelja.

Po informacijama koje je otkrio austrijski tjednik Profil, Zagorec je navodno planirao pobjeći na Sejšele, skupinu otoka oko sto kilometara istočno od Afrike. Zagorec je 7. ožujka preko Kreditnog društva Bank Austria u banku Barclays na Sejšelima prebacio deset tisuća američkih dolara. Zbog sumnje na pranje novca Bank Austria austrijskim institucijama podnijela je prijavu te navela da je Zagorec prebacio novce na konto imena "Eden islands", gdje je htio kupiti ekskluzivne nekretnine. Zaključak je bio da je Zagorec htio pobjeći na Sejšele. Dva dana nakon podneska prijave Zagorec se nije pojavio na ročištu u Zagrebu, nakon čega je podnesena međunarodna prijava i on je uhićen u Beču.

Kao i ministrica pravosuđa Ana Lovrin, i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas kako vjeruje da će se generalu Zagorcu ipak suditi u Hrvatskoj.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika