27.06.2007. / 14:55

Autor: Marijana Zrinjski

VIJEĆE ZA ELEKTRONIČKE MEDIJE

Prijava protiv HTV-a, RTL-a i Radija 101

Vijeće za elektroničke medije podnijelo je prekršajnu prijavu protiv Hrvatske televizije jer nije prenosila treću finalnu utakmicu prvenstva Hrvatske u košarci između Cibone i Zadra, a RTL-u i Radiju 101 izreklo je opomene zbog prikazivanja filma neprimjerenog djeci i mladeži u jutarnjem terminu i oglašavanja političke stranke.

Vijeće smatra da je HTV prekršio članak Zakona o elektroničkim medijima, koji govori o pravu javnosti na praćenje značajnijih događaja, jer je 9. lipnja, umjesto izravnog prijenosa košarkaške utakmice, prenosio turnir iz Svjetske serije odbojke na pijesku. Naime, ključne utakmice u završnici nacionalnog prvenstva u košarci uvrštene su na Popis značajnih događaja, a utakmice odbojke na pijesku nisu, pa u Vijeću zaključuju da je HTV bio dužan prenositi košarkašku utakmicu na Prvom ili Drugom programu jer te programe može pratiti više od 60 posto stanovništva i za njihovo praćenje nije potrebno dodatno plaćanje.

Za navedeno kršenje Zakona propisana je novčana kazna do milijun kuna.

U Vijeću kažu da su razmatrali i prikazivanje pete finalne utakmice, 17. lipnja, na programu HRT plus jer se značajni događaji ne smiju prenositi na programu za čije je praćenje potrebno dodatno plaćanje. No, kako je riječ o utakmici naknadno uvrštenoj u program, zbog odgode prethodnoga dana, a istovremeno je na Drugom programu osiguran i kombinirani prijenos s prijenosom utrke Velike nagrade SAD-a Svjetskog prvenstva Formule 1, koja je također na popisu značajnih događaja, Vijeće je zaključilo da u tom slučaju nije prekršen Zakon.

RTL je "zaradio" opomenu jer je, po ocjeni Vijeća, potpuno neprimjeren film za djecu i mladež "Krajnja granica", u subotu 5. svibnja prikazao u neprimjerenom terminu, ujutro u 8,45 sati, a prije emitiranja nije objavio ni odgovarajuće upozorenje. Riječ je o filmu koji je zbog nasilja i seksualnog sadržaja u brojnim zemljama ocijenjen kao neprimjeren za mlađe od 18 ili 16 godina.

"Utvrđeno je da je RTL Televizija, prikazavši spomenuti filmski sadržaj potpuno neprimjeren dobi gledatelja koji se u subotu u jutarnjim satima nalaze pred ekranima, prekršila regulacijske i samoregulacijske norme. Paradoksalno je da je nakladnik prekidao film radi objavljivanja oglasa za proizvode namijenjene djeci", navodi se u priopćenju Vijeća koje je prijavu protiv RTL-a dobilo od građana.

Radio 101 dobio je opomenu jer je 20. lipnja emitirao oglas Foruma mladih SDP-a, čime je, smatraju u Vijeću, prekršena odredba Zakona po kojoj nije dopušteno oglašavanje političkih stranaka, osim za vrijeme izborne promidžbe sukladno posebnom zakonu.

Vezane vijesti

HRT nelegalno poskupio naknade?

HRT nelegalno poskupio naknade?

Hrvatska radio televizija je nepravedno i protivno zakonima tržišnog natjecanja podigla cijene naknada kabelskim i satelitskim operaterima koji bi u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika