27.06.2007. / 17:08

Autor: Marijana Zrinjski

PRAVA MANJINA

Radin i Pupovac ogorčeni Arlovićevim prijedlogom da se ukine 12. izborna jedinica

Nezavisni saborski zastupnik Furio Radin i Milorad Pupovac iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) danas u Puli zabrinuto su reagirali na izjavu potpredsjednika Sabora Mate Arlovića u "Novom listu" da je sazrelo vrijeme da Hrvatska napravi ozbiljne izmjene izbornog zakonodavstva u sklopu kojih bi se ukinula i 12. izborna jedinica za pripadnike nacionalnih manjina, jer se on uvijek zalagao da svi budu politički Hrvati.

"Pitanje je koje želimo postaviti hrvatskim socijaldemokratima misli li SDP doista ukinuti ovu izbornu jedinicu ili su izjave Mate Arlovića samo nastavak njegova križarskog rata protiv nacionalnih manjina", upitao je Radin, predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, dodavši kako je neposredno biranje zastupnika nacionalnih manjina jamstvo njihove autonomnosti u političkom djelovanju te da skidanje sa stranačkih lista u ime nekog starčevićanskog političkog hrvatstva nije ništa drugo nego kontrola nacionalnih manjina i ideologizacija njihove nacionalnosti.

Pupovac je Arlovićevu izjavu ocijenio nekorektnom, neprimjerenom i neprihvatljivom. Smatra da manjinski saborski zastupnici u hrvatskom parlamentu nisu tamo da bi se dijelili na "vaše i naše", već da djeluju kao mehanizam proširenja političke kulture i tolerancije u Saboru.

Budući da je Arlović član SDP-a, Radin i Pupovac smatraju da je iznimno važno da se SDP, odnosno predsjednik te stranke Zoran Milanović oglasi o tom pitanju.

Vezane vijesti

'Nikolić bi trebao doći u Zagreb'

'Nikolić bi trebao doći u Zagreb'

Odnosi između Hrvatske i Srbije dostigli su visok stupanj i na tome ne treba stati, te bi trebalo učiniti sve da izjavama ili nekim drugim potezima… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika