28.06.2007. / 08:31

Autor: Marko Biočina

ODLAZAK PJESNIKA

Preminuo Dragutin Tadijanović

Omiljeni hrvatski pjesnik i najstariji akademik, Dragutin Tadijanović umro je sinoć u 102. godini u Domu za stare i nemoćne osobe "Park" na zagrebačkoj Pešćenici, u kojem je živio od prošle godine.

Iako rođen u Rastušju kraj Slavonskog Broda 4. studenoga 1905, Tadijanović se u Zagreb doselio na studij. Prvo je studirao šumarstvo, na kraju je diplomirao na studiju filozofije i književnosti. U Zagrebu je živio više od osam desetljeća.

Prvu pjesmu "Tužna jesen" objavio je još kao sedamnaestogodišnjak. Za života je objavio više od 500 pjesama u 20-ak zbirki te priredio nekoliko izdanja svojih izabranih i sabranih djela. Knjige pjesama i pojedine pjesme prevedene su mu na 20-ak jezika. Bio je predsjednik Društva hrvatskih književnika od 1964. do 1965, te urednik brojnih kritičkih i drugih izdanja, djela hrvatskih pisaca 19. i 20. stoljeća, te je preveo mnoge pjesme stranih pjesnika te sastavio nekoliko antologija.

Odlaskom legendarnog Tadije, hrvatska će kulturna scena ostati osiromašena za jednu snažnu pjesničku osobnost, koja je tijekom godina utjecala na čitav niz novih generacija pjesnika. Zato nije ni čudo da su ga još za života proglasili „klasikom hrvatskog pjesništva“.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika