28.06.2007. / 09:41

Autor: Marko Biočina

KREMLJ

Rusija će anektirati dio Sjevernog pola

Iako je Rusija najveća država na svijetu, iako se proteže od Europe do Tihog oceana, te kroz čak 11 vremenskih zona, sve to izgleda Vladimiru Putinu nije dovoljno. Zato je Rusija najavila kako planira anektirati ogroman, 460 tisuća četvornih milja velik, komad Arktika.

Iako Arktik po međunarodnom pravu ne pripada nikome, pet država koje s njim graniče ( Rusija, SAD, Kanada, Norveška i Danska (Grenland) ) imaju pravo formiranja gospodarskog pojasa u duljini od 200 milja od svojih granica.

Ipak, skupina ruskih geologa je upravo završila šestotjedno putovanje oko Arktika na nuklearnom ledolomcu i s sobom su donijeli senzacionalna otkrića. Ruski znanstvenici tvrde kako su utvrdili da je Lamonosovljev greben, dio Arktika koji Rusi žele anektirati, ustvari spojen s njihovim teritorijem.

Iako su neki ruski mediji već proslavili ovo otkriće, objavljujući detaljnu kartu Arktika, na kojoj je sporni dio, veličine Francuske, Njemačke i Francuske zajedno, obojan u rusku trobojnicu, znanstvenici sumnjaju u ovu metodu teritorijalnog širenja. Kažu kako bi primjenjujući taj isti kriterij i Kanađani mogli polagati pravo na većinu Arktika, pa čak i Rusije.

U pozadini svega opet se, izgleda, nalazi nafta. Navodno se ispod spornog dijela Arktika nalaze ogromne rezerve nafte i zemnog plina, kojih se Rusija želi dočepati.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika