28.06.2007. / 11:15

Autor: Nina Tomljanović

BRUXELLES

Više od 80 posto građana Europe protiv pokusa na majmunima

Ovim performanceom obilježili su pokretanje kampanje Europske koalicije za prestanak pokusa na životinjama kojoj je cilj zabrana korištenja ovih osjetljivih i inteligentnih bića u laboratorijima EU u nadolazećoj reviziji direktive o laboratorijskim životinjama 86/609

Prijatelji životinja jučer su se u Bruxellesu pridružili apelu europskim zastupnicima protiv laboratorijskih pokusa na primatima u EU. Na stubama Europskog parlamenta zastupnici, predstavnici 11 europskih zemalja, uz pomoć aktivista izveli su simbolično oslobađanje majmuna iz njihovih kaveza.

Među ''oslobođenima'' bila je i koordinatorica udruge Prijatelji životinja Jasenka Tudor koja je, odjevena u kostim majmuna, u Belgiji zastupala Hrvatsku.

Ovim performanceom obilježili su pokretanje kampanje Europske koalicije za prestanak pokusa na životinjama kojoj je cilj zabrana korištenja ovih osjetljivih i inteligentnih bića u laboratorijima EU u nadolazećoj reviziji direktive o laboratorijskim životinjama 86/609.

Iz kaveza je svaki zastupnik oslobodio jednog kostimiranog aktivista kako bi ukazao na mogućnost koju pruža novi zakon za oslobađanjem ne-ljudskih majmuna od boli i patnje koje trenutno trpe u laboratorijima Europske unije.

U anketi Europske komisije, više od 80 posto od 40.000 građana Europe, u vezi revizije 86/609 ocijenilo je neprihvatljivim korištenje majmuna u pokusima.

Izvršna direktorica Europske koalicije za prestanak pokusa na životinjama Michelle Thew pozvala je EU da prihvati ovu priliku i postane svjetski predvodnik u suvremenim, humanim istraživanjima oslobađajući majmune iz naših laboratorija.

''Sudjelovanje Prijatelja životinja pred parlamentom Europe u skladu je s nastojanjima udruge koja, kao članica ECEAE, zakonskim putem želi zabraniti korištenje primata u svrhu bilo kakvih pokusa u Hrvatskoj, a za što će Prijatelji životinja i nadalje lobirati u Hrvatskom saboru'', kazala je Tudor.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika