26.07.2002. / 00:00

Autor: Nacionalova redakcija

ZABA

SMANJENA AKTIVA ZAGREBAČKE BANKE ZA 0.4 POSTO

SMANJENA AKTIVA GRUPE ZAGREBAČKE BANKE ZA 0.4 POSTO, PORAST DOBITI OD 58 POSTO
Unatoč rastu prihoda i dobiti, ukupna aktiva Grupe Zagrebačke banke smanjila se u odnosu na kraj prošle godine za 0.4 posto te sada iznosi nešto manje od 47.6 milijardi kuna. U ZABA-i ističu da je smanjenje aktive prvenstveno posljedica aprecijacije kune u odnosu na euro i američki dolar.
Na osnovu nerevidiranih rezultata poslovanja Grupa Zagrebačke banke je u prvoj polovici 2002. godine ostvarila dobit prije oporezivanja u iznosu od 639 milijuna kuna, od čega samo na dobit Zagrebačke banke otpada 555 milijuna kuna. Dobit na razini Grupe predstavlja povećanje od 58 posto dok Banka bilježi porast od 46 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Gledajući prihod Grupa je ostvarila 20-postotno povećanje, odnosno 1.5 milijardi kuna prihoda, a nešto manji rast ( 19.6 posto ) bilježi Zagrebačka banka s prihodom od 1.15 milijardi kuna.
Kako su izvijestili iz ZABA-e značajan rast prihoda iz osnovne bankarske djelatnosti rezultat je povećanja broja individualnih klijenata, uvođenja novih proizvoda te povećanja volumena, odnosno prodaje proizvoda za individualne klijente kao što su krediti i kartično poslovanje. Na rast prihoda značajno je utjecao i snažan porast kreditiranja pravnih osoba.
Unatoč aprecijaciji kune, ZABA u prvom polugodištu ostvarila snažan rast zajmova klijentima, kao i nastavak rasta depozita klijenata. Zajmovi klijentima u prvom polugodištu ove godine na razini
Grupe iznose preko 20 milijardi kuna, što predstavlja porast od 20 posto u odnosu na 31.12.2001., dok zajmovi klijentima na razini Banke iznose 16.8 milijardi kuna i veći su za 17 posto u odnosu na kraj prošle godine.
Depoziti klijenata na razini Grupe dosegli su gotovo 38 milijardi kuna odnosno nešto više od 32 milijarde kuna na razini Banke.

Vezane vijesti

Presedan težak 4 milijuna kuna

Presedan težak 4 milijuna kuna

Čak je 11 godina bilo potrebno da hrvaski sud donese pravomoćnu presudu u slučaju Alana Ivaniševića protiv Zagrebačke banke. On je tužbu podigao jer… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika