28.06.2007. / 16:11

Autor: Dinko Boić

MALVERZACIJE U GRADU ZAGREBU

Zlouporaba poslovnih prostora u vlasništvu grada

Komisija je u gradskim prostorima zatekla odvjetnički ured, trgovinu naftnim derivatima i staklom, zaštitarsku tvrtku, radio postaju pa čak i jedan restoran.

Javna tajna da se poslovni prostori u vlasništvu Grada Zagreba, koji su dodijeljeni na korištenje stranka, udrugam, savezima i drugim institucijama civilnog sektora, već godinama zloupotrebljavaju u poslovne svrhe, dobila je i službenu potvrdu. Povjerenstvo za kontrolu gradskih prostora, na čelu sa Zdravkom Čokićem, izvijestilo je danas kako je provelo kontrolu nad 280 od ukupno 412 prostora koji su dani na korištenje raznim udrugama, te je ustanovilo da se oko 25 posto tih prostora zloupotrebljava. Zdravko Čokić naveo je petnaestak primjera zlouporabe, napomenuvši kako je u najvećem broju slučaja obrazac prijevare isti - nevladina udruga sklopi sa Gradom ugovor o korištenju prostora po svega dvije kune po metru četvornom, a potom njezin predsjednik u istom prostoru prijavi tvrtku, te u prostoru nesmetano obavlja komercijalnu djelatnost uz izbjegavanje podnošenja izvješća o poslovanju udruge.

Komisija je u gradskim prostorima zatekla odvjetnički ured, trgovinu naftnim derivatima i staklom, zaštitarsku tvrtku, radio postaju pa čak i jedan restoran. Prema riječima Zdravka Čokića, u popularnom klubu Jabuka na Jabukovcu 28, Pavao Podolski i Dragan Petrović osnovali su tvrtku Jabuka d.o.o. prekršivši time ugovor sa Gradom, a prostorije u Palmotićevoj 7 od 260 četvornih metara, dodijeljene Hrvatskom olimpijskom odboru, koristio je Radio Cibona, bez prethodnih konzultacija i ugovora sa vlasnikom prostora, odnosno sa Gradom.

Niti političke stranke nisu izbjegle revizijsku komisiju-u 115 četvornih metara velikim prostorijama Hrvatskog istinskog preporoda u ulici Gjure Deželića, kaže Zdravko Čokić, posluje marketinška tvrtka Hrvatski informativni centar d.o.o. u vlasništvu jedne kanadske kompanije, dok 114 metara četvornih u Masarykovoj 22, dodjeljenih Hrvatskim nezavisnim demokratima posluje zaštitarska tvrtka Gama sigurnost. Komisija je ustanovila da u prostorijama Akcije socijaldemokrata hrvatske radi odvjetnički ured Danijele Dasović, koji je na ASH-avoj adresi u ulici Frane Petrića 4 uredno i prijavljen pri Hrvatskoj obrtničkoj komori. I u Klubu Zagrepčana, koji vodi Silvije Degen, komisija je uočila nepravilnost. Klub sa Gradom, naime, nikada nije sklopio ugovor o korištenju prostora, budući da je Klub u prostoru ostao i nakon što je prostor, koji je bio u vlasništvu Zagrebačke banke, kasnije u sudskom sporu dobio Grad. Uz to budući da je vlasnik prostora, Grad je plaćao i režije kluba Zagrepčana.

Prema riječima gradonačelnika Milana Bandića, sljedećeg tjedna trebali bi biti poznati kompletni rezultati revizije, te će oni tada biti dostupni javnosti na adresi www.zagreb.hr. Milan Bandić ispričao se sugrađanima što ova akcija nije provedena ranije, te je dodao da pravna bitka sa bespravnim korisnicima tek predstoji. Kao svijetle primjere udruga koje odgovorno obavljaju svoj posao, te koje sukladno tome uskoro mogu očekivati useljenje u adekvatnije prostore, Zdravko Čokić izdvojio je Plavi Telefon, Mobing, Udrugu za djecu sa posebnim potrebama, Udrugu dragovoljaca HOS, Društvo povjesničara, Udrugu likovnih umjetnika 69 i Zajednicu Nijemaca. Točan iznos za koji je gradski proračun oštećen ovim malverzacijama trebao bi biti poznat na jesen ove godine.

Vezane vijesti

'Bandić ne poštuje zakon'

'Bandić ne poštuje zakon'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić optužio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon jer je odobrio,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika