28.06.2007. / 16:59

Autor: Marijana Zrinjski

VENEZUELA-RUSIJA

Chavez u Rusiji nabavlja podmornice

Venezuelski predsjednik Hugo Chavez stigao je u Rusiju kako bi s ruskim kolegom Vladimirom Putinom razgovarao o vojnoj suradnji dviju zemalja, između ostalog i o nabavi ruskih dizelskih podmornica. Ovo je drugi Chavezov posjet Rusiji za koju kaže da je njihov strateški partner, u roku godine dana.

Na internacionalnoj razini smatra se da kontroverzni venezuelski predsjednik želi neutralizirati utjecaj Washingtona na svijet, posebno na Latinsku Ameriku pa mu stoga koriste dobri odnosi sa snažnim zemljama. Iran im tako može pomoći kod nuklerane tehnologije dok Kina za venezuelsku naftu predstavlja atraktivno tržište.

U Rusiji pak Chavez vidi snažnog partnera koji će joj pomoći naoružati se bez straha da će se zbog toga zamjeriti SAD-u koji Venezuelu smatra glavnim destabilizatorom u regiji. Venezuela je već od Rusije kupila borbene planove , helikoptere, puške, a sada bi mogla nabaviti i devet podmornica čime bi postala zemlja s najvećom podmorskom flotom u Latinskoj Americi. Chavez je također zainteresiran i za rusku naftu i znanje o plinu. Naime, Venezuela se nalazi u pojasu Orinoco koji drži najveću svjetsku zalihu teškog ulja, a razgovori o tome se već odvijaju između najveće ruske naftne kompanije Lukoil i državne venezuelske firme Petroleos. Chavez također želi sagraditi plinovod od Venezuele do Argentine te planira uspostaviti organizaciju za izvoz plina u južnu Ameriku. Sve to tehnički bi nadgledao najveći svjetski proizvođač plina, ruski Gazprom.

Vezane vijesti

Putin idućeg tjedna na turneji po Bliskom Istoku

Putin idućeg tjedna na turneji po Bliskom Istoku

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetit će slijedećeg tjedna Jordan i Izrael, kako bi izložio stajališta Moskve o velikim krizama u regiji,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika