29.06.2007. / 08:53

Autor: Nina Tomljanović

SABORSKA RASPRAVA

Marasović: "Kiro ajde lipo priznaj da ne znaš što je server pa svi možemo doma"

U ime Kluba SDP-a, Nenad Stazić je kazao kako ih ne zanimaju izjave ministra Kirina kojima "mjesecima uveseljava hrvatsku javnost" na Youtube-u nego "tragični dio priče" kad je javno priznao počinjenje kaznenog djela - povredu tajnosti, cjelovitosti i dostupnosti računalnih podataka, odnosno kontrolu nad serverima

U Saboru se do kasnih noćnih sati raspravljalo o odgovornosti ministra Kirina za izjavu u kojoj je navodno rekao da je saznao da SDP stavlja šaljive video klipove o njemu na Youtube, te da je do te informacije došao prateći rad servera.

U ime Kluba SDP-a, Nenad Stazić je kazao kako ih ne zanimaju izjave ministra Kirina kojima "mjesecima uveseljava hrvatsku javnost" na Youtube-u nego "tragični dio priče" kad je javno priznao počinjenje kaznenog djela - povredu tajnosti, cjelovitosti i dostupnosti računalnih podataka, odnosno kontrolu nad serverima.

Naveo je da Kirinova izjava koju je rekao pred novinarima glasi: "Meni je to s ''jubitom'' u početku bilo simpatično jer sam mislio da su to napravili mladi alternativci i buntovnici, a onda smo preko servera saznali da je plasirano od naših političkih protivnika iz SDP-a. Neka budu sigurni da to nije ništa što ćemo sve mi iznijeti na vidjelo u našoj kampanji". Povjerenstvo, kaže Stazić, treba utvrditi postoji li sudsko odobrenje za praćenje servera te kada i zbog kojeg kaznenog djela je izdano. Osvrnuo se i na činjenicu da je rasprava o tome otvorena oko 23,40 sati što je ocijenio farsičnim.

Krešimir Čosić je u ime Kluba HDZ-a odbacio SDP-ov prijedlog kazavši da je tu riječ o "ispraznom političkom pamfletu koji diskvalificira hrvatsku političku scenu".

"Raspravljate o šali ministra Kirina i to je vaša greška", kazao je Ćosić i dodao kako ministar Kirin, i da je htio, nije mogao doći do toga. "Ostaje pitanje odgovornosti onih koji su tvrdili da je napravljeno nešto što je tehnički gotovo nemoguće", zaključio je napominjući da ne postoji nikakvo sudsko odobrenje jer ne postoji ni zahtjev.

Tonči Tadić je u ime Kluba HSP-a rekao da će podržati SDP-ov zahtjev naglasivši važnost sigurnosti Internet prometa, kao i Damir Kajin koji je, u ime Kluba IDS-a, izrazio mišljenje da je Kirin dobar čovjek, ali da će se osnivanjem istražnog povjerenstva spriječiti moguća zloupotreba institucija u korist neke političke opcije. Zahtjev SDP-a podržao je i Klub HNS-a.

S obzirom da se rasprava protegla dugo u noć, već vidno umorni Jakša Marasović zamolio je Kirina da se ispriča oporbi i prizna kako ne zna što je server, te da se na taj način okonča ova sapunica. "Kiro, ajde lipo priznaj da ne znaš šta je server, pa svi možemo doma. Pa nije to nikakva sramota, ni ja ne znam što je server."

Ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin rekao je da ne želi ulaziti u političke debate te naglasio kako nikada nije nikoga pratio i ugrožavao niti zloupotrebljavao službe na način kako se to želi prikazati. "Rekao sam da mi je to bilo simpatično, a što su novinari prenijeli, ne želim komentirati. Meni je jasno da će se meni uvijek podmetati ovakve stvari, jer sam najmlađi ministar u vladi, a k tome i uspješan, ali molim vas da ne rušite dignitet institucije kao što je Ministarstvo unutarnjih poslova".

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika