29.06.2007. / 09:43

Autor: Marko Biočina

SRAMOTA

Katastrofalna plaža za invalide u Zadru

Nedavno otvorena zadarska plaža za invalide možda je najbolja metafora odnosa koji država općenito ima prema ovoj populaciji. Iako je ovaj projekt, navodno, izgrađen prema svim standardima, i iako je koštao čak 800 tisuća kuna, u praksi je plaža za invalide gotovo potpuno neupotrebljiva. Projekt je financiralo britansko veleposlanstvo, projektirali su ga škotski studenti arhitekture, a izgradilo ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske skrbi. Rezultat je porazan.

Kao prvo, plaža je bez hlada, a betonske svlačionice udaljene su 200 metara, što za invalide uopće nije zanemariva udaljenost. Svlačionice se uopće ne održavaju i ne čuvaju, tako da ih mnogi po noći koriste kao WC. S druge strane, ako netko od invalida mora obaviti nuždu, mogao bi otići 200 metara u drugom smjeru, do Jedriličarskog kluba, gdje se nalazi WC za invalide. Ali to mu ne bi pomoglo, jer WC ne radi. Tuševi se nalaze bliže, no do njih uopće ne mogu doći, jer put nije betoniran. Ako plaža već nije čuvana, čuvan je bar parking, ali problem je u tome što se naplaćuje, parkiraju se svi, bez obzira na to imaju li invalidsku oznaku na autu. Kada turistička sezona krene punom parom, teško je vjerovati da će se na parkingu biti mjesta za one kojima je i namijenjen, a to su invalidi.

Rijetko su dobro riješene ležaljke, ali na njima za invalide nema mjesta, osim ako stignu na plažu rano ujutro, jer ih drugi kupači zauzmu.

Glavni dio svake plaže za invalide je ulaz u more. U Zadru je to riješeno prilaznom rampom, no kako kažu naši sugovornici, taj se koncept pokazao kao potpuni promašaj. Kao prvo ne postoje posebna kolica za ulazak u more onih koji nemaju svoja. Rampa je skliska od trave koja se nakupila po njoj, a zadnjeg segmenta rukohvata na ulasku u more više nema. Kada je more valovito, žale se invalidi, gotovo je nemoguće ući u more, pogotovo zato što na plaži ne postoji nikakav čuvar ili spasioc koji može pomoći. Inače je prisutnost spasioca obavezno na takvim plažama, a on mora imati i kolica kojima se preko rampe može ući u more.

„Sve se to moglo super riješiti da je umjesto rampe napravljen mol i na kraju dizalo sa stolicom koja se spusta u more. Ovo ostalo je vise-manje, bilo bi lijepo da su na to mislili, ali se može preživjeti. Ali ulazak u more je doslovno nemoguć za osobe u kolicima koje ne žele riskirati prohrđavanje kolica koje koriste svakodnevno i u pratnji su žene, supruge, partnerice ili druge osobe s invaliditetom. Jedino se mogu osloniti na dobru volju momaka koji iznajmljuju ležaljke ili nekoga na plazi. No i to može biti opasno kao prvo zbog skliske rampe i drugo, jer slučajni pomagači nisu to nikad radili i postoji mogućnost da ozljede i sebe i onog kome pomažu.“, kaže Zoran Vlah, član Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara i sto postotni invalid trajno u kolicima. Ovakvi projekti vrijedni su i potrebni, ali sigurno bi bili još bolji kad bi ih se realiziralo prema stvarnim potrebama onih koji bi ih trebali koristiti.

Fotogalerija

Vezane vijesti

Metalfest Hrvatska 2012 - jeftinije ulaznice do 01. 06.

Metalfest Hrvatska 2012 - jeftinije ulaznice do 01. 06.

Samo su četiri dana ostala do početka Metalfesta Hrvatska 2012, festivala koji će po mnogo čemu biti poseban. Uz to što je prvi, povijesni Open air… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika