29.06.2007. / 11:30

Autor: Nina Tomljanović

ANKARA

Gul: ''Turska planira napad protiv iračkih Kurda''

Često je Ankara prijetila da će poslati vojnike u sjeverni Irak u progon militanata Kurdistanske radničke stranke (PKK) koji na tom području imaju svoje baze iz kojih napadaju ciljeve u Turskoj

Turski ministar vanjskih poslova Abdullah Gul rekao je da je Turska pripremila detaljne planove za operaciju protiv kurdskih pobunjenika kojom bi prešla i na irački teritorij, dodajući da će Turska operaciju protiv pobunjenika pokrenuti, ne uspiju li ih slomiti američke ili iračke snage.

Često je Ankara prijetila da će poslati vojnike u sjeverni Irak u progon militanata Kurdistanske radničke stranke (PKK) koji na tom području imaju svoje baze iz kojih napadaju ciljeve u Turskoj. "Vojni su planovi razrađeni do najsitnijih detalja. Vlada je upoznata s tim planovima i slaže se s njima", kazao je Gul u razgovoru za list Radikal.

"Ne uspiju li iračka vlada i američke snage slomiti PKK, mi ćemo donijeti odluku i provesti je", dodao je.

Od Turske je Wahington, zatražio da ne ulazi u sjeverni Irak jer bi to destabiliziralo jednu od malobrojnih razmjerno mirnih provincija u Iraku. SAD, kao i Turska, PKK svrstavaju među terorističke organizacije, ali kažu da su njihove snage previše zaokupljene borbom protiv pobunjenika u središnjem Iraku, koji je također upozorio Tursku da ne ulazi na njegov teritorij.

Turski ministar vanjskih poslova je opovrgnuo da se turska vlada i vojska ne slažu u pogledu sjevernog Iraka..

Vezane vijesti

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan upozorio je u utorak da će njegova zemlja uzvratiti svaki put kada Sirija povrijedi njezinu granicu, pošto je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika