30.06.2007. / 09:45

Autor: Nina Tomljanović

NOVINARSKI SVIJET

INSI: 2007. najsmrtonosnija godina za novinare

Prema podacima Instituta, od 83 novinara i 17 ostalih medijskih radnika koji su umrli na zadatku, 72 je ubijeno, što je za četiri žrtve više nego u istom razdoblju prošle godine koja je sa 168 mrtvih novinara najgora do sada

U prvoj polovini 2007. godine stotinu novinara i medijskih radnika izgubilo je život radeći svoj posao. Ova godina mogla bi biti jedna od ''najsmrtonosnijih godina'' za novinarski svijet, objavio je u petak Međunarodni institut za sigurnost novinara (INSI). Irak je posljednjih godina najopasnija zemlja za novinare, tamo je u utorak život izgubila i stota ovogodišnja žrtva među novinarima i ostalim medijskim radnicima. Radi se o 30-godišnjem Hamedu Sarhau, novinaru iračke nacionalne novinske agencije kojega je ubio nepoznati napadač. Prema podacima Instituta, od 83 novinara i 17 ostalih medijskih radnika koji su umrli na zadatku, 72 je ubijeno, što je za četiri žrtve više nego u istom razdoblju prošle godine koja je sa 168 mrtvih novinara najgora do sada.

"Nikada se nismo susreli s ovako crnim brojkama i bojimo se što nas očekuje do kraja godine", kazao je direktor Instituta Rodney Pinder, te ističe da su ovogodišnji podaci zabrinjavajući.

U prvih šest mjeseci ove godine u Iraku su ubijena 22 novinara. Afganistan je druga zemlja koja se pokazala kao najopasnija, i tamo je poginulo pet novinara. Zatim slijede Filipini i Haiti sa po četiri stradala, zatim Somalija, Indija i područje Palestine sa po tri novinarske žrtve te Šri Lanka, Meksiko i Brazil u kojima su ubijena po dva novinara.

Vezane vijesti

Strani novinari u obilasku tzv. europske Amazone

Strani novinari u obilasku tzv. europske Amazone

Dvadesetdvoje novinara iz devet europskih zemalja i Hrvatske danas je u organizaciji svjetske nevladine organizacije za zaštitu prirode WWF počelo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika