30.06.2007. / 10:22

Autor: Nina Tomljanović

DEN HAAG

Pet godina Međunarodnog kaznenog suda

Sud je 1. srpnja postao pravosudna realnost nakon što je više od 60 zemalja ratificiralo Statut iz Rima iz 1998. o njegovu osnivanju. U pet godina otvorio je istrage u DR Kongu, Ugandi, Darfuru i Srednjoafričkoj Republici

Međunarodni kazneni sud (ICC) navršio je pet godina. To je prvi stalni sud zadužen za suđenje zločinima genocida, zločinima protiv čovječnosti i ratnim zločinima, predstavlja uspjeh ali su pred njim veliki izazovi, smatraju stručnjaci.

"Njegov najveći uspjeh leži u tome da je institucija uspjela u naumu krećući od nule", kazao je Richard Dicker, zadužen za međunarodno pravosuđe pri nevladinoj organizaciji Human Rights Watch.

Sud je 1. srpnja postao pravosudna realnost nakon što je više od 60 zemalja ratificiralo Statut iz Rima iz 1998. o njegovu osnivanju. U pet godina otvorio je istrage u DR Kongu, Ugandi, Darfuru i Srednjoafričkoj Republici. Njegov prvi optuženik, Kongoanac Thomas Lubanca, zatočen je u Den Haagu i čeka suđenje.

Sposobnost ICC-a proteže se na zločine poput istrebljenja, ropstva, mučenja, silovanja, rasnog, etničkog ili vjerskog progona, deportacije ili apartheida.

Jurisdikcija ICC-a, teoretski je univerzalna je ali sud smije krivično goniti neku osobu pod uvjetom da je ista počinila zločin u zemlji potpisnici Statuta iz Rima ili da ima nacionalnost jedne od tih država. Do sada su ga potpisale 104 države.

Vezane vijesti

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Predstavnici Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) doputovali su u Libiju kako bi osigurali oslobađanje svojih kolega koji su zatočeni prošlog tjedna,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika