30.06.2007. / 14:53

Autor: Marijana Zrinjski

OPĆI SABOR HDZ-a

U Zagrebu se okupilo preko šest tisuća HDZ-ovaca

U dvorani Dražena Petrovića u Zagrebu održao se 11. opći Sabor HDZ-a na kojem je prisustvovalo preko šest tisuća izaslanika stranke iz cijele Hrvatske.

Fotogaleriju sa HDZ-ovog skupa možete vidjeti ovdje.

Euforičan skup na kojem se svako malo puštao refren izborne pjesme vladajuće stranke «HDZ zna», a koju je u cijelosti na sredini skupa otpjevao pjevač Jacques Houdek, otvorila je potpredsjednica HDZ-a i ministrica obitelji, branitelja i međunarodne solidarnosti Jadranka Kosor. Slijedili su govori stare HDZ-ove garde, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petra Čobankovića i glavnog tajnika HDZ-a Ivana Jarnjaka koji je podsjetio na povijest stranke koja je prošli tjedan proslavila 18 godina postojanja. «HDZ je stranka koja je dovela demokraciju u Hrvatsku koja je oslobodila i utemeljila Hrvatsku. Sanader je nastavio putem prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, i izgradio je modernu i prepoznatljivu stranku», kazao je Jarnjak dok se njegov kolega Andrija Hebrang osvrnuo i na glavnu oporbenu stranku, SDP.

«Bilo bi dobro imati oporbu koja bi dahtala za vratom, no čelnici SDP su trkači olovnih nogu koji HDZ više ni pogledom ne mogu pratiti. HDZ drži nogu na punom gasom, a oni dižu ručnu kočnicu zato što ne mogu pratiti korak», kazao je Hebrang dodajući kako oporbena stranka izmišlja afere koje bi usporile vladajuću stranku i uništile njezin ugled.

Najveći pljesak dobio je pak energičan govor potpredsjednika Sabora Darka Milinovića: «Ne slažem se s tim da je riječ bunt rezerviran za stranke lijeve orijentacije. Za mene je bio bunt kada su se ljudi u Hrvatskoj prije 90-ih izjašnjavali kao Hrvati. Za mene je bunt kada sada netko kaže da je Franjo Tuđman najveći sin u povijesti Hrvatske, za mene je bunt kada se kaže sportom protiv droge, a ne izjave poput probao sam marihuanu i nije mi se svidjela», kazao je Milinović aludirajući na izjave pokojnog predsjednika SDP-a Ivice Račana i sadašnjeg Zorana Milanovića koji su priznali da su probali lake droge. Milinović je tada pozdravio vrhunske hrvatske sportaše koji su prisustvovali skupu: tenisača Gorana Ivaniševića, rukometaše Ivana Balića i Petra Metličića. «Za mene nije bunt nositi ustaško znakovlje. Nedavno sam na Thopsonovom koncertu vidio lijepu mladu djevojku s ustaškom kapom. Prišao sam joj, objasnio u tri minute taj dio povijest na što je ona rekla: «Skinut ću tu kapu i više je nikada neću obući!», to je za mene bunt!», kazao je.

Govorile su i mlade snaga HDZ-a, kako ih je nedavno predstavio Sanader, Martina Dalić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju, Zrinka Kovačević, pomoćnica ministra za visoko obrazovanje, i kako ga nazivaju mladi lav HDZ-a Gordan Jandroković. Martina Dalić ukazala je na gospodarski program HDZ-a te naglasila da ključnu ulogu u Strateškom okviru za razvitak gospodarstva do 2013 ima rješavanje nezaposlenosti, razvoj malog, srednjeg i velikog poduzetništva.

Preko razglasa pročitan je telegram njemačke kancelarke i predsjedateljice Europskog vijeća Angele Merkel koja je povodom HDZ-ovog kongresa podržala Sanadera i njegovu politiku. «Hrvatska je danas pouzdan partner u Europi, a za to je uvelike zaslužna sadašnja Vlada. Nadam se da će birači u Hrvatskoj znati cijeniti učinak HDZ-a», kazala je u priopćenju.

Tijekom ceremonije puštani su i kratki filmovi koji se govorili o uspjesima Vlade u ove četiri godine, a pjesmu «Moja Domovina» zajedno su otpjevali Miroslav Škoro, Ivana Kindl, Ivan Mikulić, Nina Badrić, Đani Stipančev, Lana Jurčić, Ivana Banfić, Mladen Grdović i Mišo Kovač koji je dobio najveći pljesak.

Posljedni je govorio premijer i predsjednik stranke Ivo Sanader. Na početku govora Sanader posebno je pozdravio Hrvate izvan domovine, zajamčivši im ista prava kao i svim ostalim hrvatskim državljanina. Spomenuo je Jadranku Kosor i njenu brigu o braniteljima, kazavši da branitelji nisu bili borci za privilegije nego za Hrvatsku. O ministru mora, turizma prometa i razvitka, Božidaru Kalmeti rekao je da su ga pojedinci napali oko korupcijske afere zato jer je imao najbolji uspjeh u 9. izbornoj jedinici. Nakon što se osvrnuo na različite slojeve društva pohvalio se da nijedna vlada osim njegove nije riješila dug umirovljenicama. Nakon toga se okomio na SDP-ov i HNS-ov program o podjeli na četiri regije koje bi podijelili na industrijske regije: «To je socijalistička planska ekonomija kakva je postojala u SSSR-u, to nećemo dopustiti jer mi poštujemo tržište i ono će određivati gdje će se što proizvoditi». Posebno je kritizirao najavu SDP-a da će uvesti porez na kapitalnu dobit i porez na imovinu, kojeg je posebno istakao kao katastrofalan kazavši da više od 90 posto građana u Hrvatskoj ima u vlasništvima neku imovinu zbog čega je odbacio taj porez kao socijalo nepravedan. Posebno se osvrnuo na dekriminalizaciju lakih droga: «Što to znači količina za osobnu upotrebu? Zamislite kada uhite nekog s kilom droge taj će reći da je to za njegovu osobnu upotrebu za slijedeće tri godine. A zapravo je riječ o dileru. Zato objavljujem rat dilerima, pedofilima i organiziranom kriminalu. Zato ću predložiti predsjedniku RH Stjepanu Mesiću da se iz instituta pomilovanja isključe dileri, pedofili i pripadnici organiziranog kriminala».

Sanader je u govoru najavio rebalans proračuna gdje će najveće povećanje sredstava otići u zdravstvo, znanost, te poljoprivredu i ribarstvo. Nekoliko puta naglasio je kako je njegova vlada ispravljala pogreške bivše vlade pogotovo prema radnicima. Sanader je najavio jednu novinu, a to je osnivanje dva fonda za upravljanje zemljišta i nekretninama za koje će raspisati međunarodni natječaj te naglasio da će ti fondovi izaći na međunarodnu burzu i pobuditi veliki interes.

Govoreći mladima Sanader je najavio da HDZ ozbiljno razmišlja o spuštanju dobne granice za pravo glasa na 16 godina, a umirovljenicima je obećao pravo na rad plus primanje mirovine. Slijedeća izborna obećanja nazvao je tri sedmice. Najavio je dovršetak tranzicijskih procesa, završetak prometne infrastrukture i odlučno najavio gradnju pelješkog mosta. Treća točka je plinifikaciju Hrvatske, zatim dovršetak vodoopskrbnog sustava u cijeloj Hrvatskoj, osiguranje energetske stabilnosti, osiguranje okoliša i društvo znanja.

Govoreći o planovima SDP-a da će državni deficit smanjiti na 7 posto, Sanader je optimistično najavio da će HDZ ukoliko pobijedi na izborima decifit dovesti na nulu. Uz to je najavio i rast bdp-a za najmanje 7 posto, te smanjenje nezaposlenosti na 10,5 na 7 posto. Najavio je i oslobođenje obaveze plaćanja zdravstvenog osiguranja svima u jednoj godini koji se prvi put zaposle. Na kraju govora uputio je poruku SDP-u i HNS-u: «Nemojte misliti da je nakon ulaske Hrvatske u EU i NATO biti domoljub de mode. Domoljubljem se ponose i Nijemci, Španjolci pa će i Hrvati, i zato pozivam sve domoljube da glasaju za HDZ!»

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika