30.06.2007. / 23:33

Autor: Goran Jurić, Nina Tomljanović

TERORIZAM

Zapaljeni automobil uletio u terminal zračne luke u Glasgowu, stanje pripravnosti kritično

'Odmah nakon incidenta čovjek azijskog porijekla koji se nalazio u automobilu fizički se sukobio s policijom te je oboren na zemlji i priveden', kazao je svjedok za postaju Sky News.

U glavni terminal zračne luke u Glasgowu udario je terenski automobil te zatim eksplodirao, izjavila je glasgowska policija i dodala da automobil nije prodro u zgradu te da je vatra pod nadzorom. Za sada nema vijesti o žrtvama., stoji u priopćenju.

''Odmah nakon incidenta čovjek azijskog porijekla koji se nalazio u automobilu fizički se sukobio s policijom te je oboren na zemlju i priveden'', kazao je svjedok za postaju Sky News.

Drugi je svjedok rekao da je drugu osobu, također Azijca, u eksploziji zahvatila vatra te da je teško opečena. Požar je ugašen, a policija je privela i njega, rekao je svjedok.

Za BBC je drugi svjedok rekao da je vozilo bilo marke Land Rover te da se nakon udara vozila u zgradu osjetio snažan miris benzina. On je rekao da ne vjeruje da je vozilo bilo automobil-bomba jer je eksplozija bila razmjerno mala.

Pozivajući se na policijske izvore, agencija France presse, kaže da su dvije osobe uhićene nakon incidenta, a da je aerodrom zatvoren.

Prema izvorima agencije AP, dva muškarca su terenskim vozilom udarila u staklena vrata na ulazu u aerodromsku zgradu, a zatim su iskočili iz vozila, pri čemu je jedan od njih bio zahvaćen plamenom te ih je policija odmah uhitila. Plamen na vozilu je ugašen, navodi AP.

Osim glasgowske zatvorena je i zračna luka u Liverpoolu i tako će ostati do daljnjega, objavila je lokalna policija.

"Mogu potvrditi da vjerujemo kako je incident u zračnoj luci u Glasgowu povezan s jučerašnjim događajima u Londonu", rekao je Willie Rae, zapovjednik policije, prenijela je agencija Reuters.

U petak su u Londonu pronađena dva automobila s neeksplodiranim improviziranim bombama.

"Postoje jasne sličnosti i možemo potvrditi da tome pristupamo kao terorističkom napadu", rekao je Rae.

Kod osumnjičenog napadača, koji je priveden i prebačen u bolnicu s teškim opekotinama, pronađena je sumnjiva naprava, rekao je Rae bez pojedinosti o čemu je riječ.

Nakon pronalaska dvaju automobila bombi u Londonu stanje je proglašeno „ozbiljnim“, no nakon naleta gorućeg automobila na glavni terminal zračne luke u Glasgowu, kojeg je premijer Gordon Brown nazvao „atentatom“, stanje je podignuto na kritičnu razinu.

"Možemo potvrditi da je centar za antiterorističke analize (JTAC) podigao na kritičnu razinu procjenu prijetnje u cijeloj zemlji. Razlozi za to su događaji u posljednjih 48 sati. Poduzete su odgovarajuće sigurnosne mjere", kaže se u priopćenju britanskog ministarstva unutarnjih poslova.

"Primjereno je podignuti razinu sigurnosti u zračnim lukama i mjestima javnog okupljanja zbog jačanja prijetnji", rekao je premijer Gordon Brown govoreći o "današnjem atentatu u Glasgowu".

Kritičan stupanj pripravnosti, najviši od pet na sigurnosnoj ljestvici, znači da vlada smatra kako je vrlo vjerojatno da će doći do novih napada.

Vezane vijesti

Obiteljski automobil sa sportskom dušom

Obiteljski automobil sa sportskom dušom

Dio čitatelja sigurno se sjeća putovanja na more po ljetnim vrućinama u već kultnim Renault „četvorkama“. Klima uređaja nije bilo, a u auto se jedva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika