01.07.2007. / 10:54

Autor: Marko Biočina

SKANDAL

Otkrivene goleme nepravilnosti u radu HŽ-a

NovaTV je objavila kako su utvrđene ogromne nepravilnosti u poslovanju Hrvatskih željeznica. Navodi se kako je HŽ protuzakonito, dakle bez javnog natječaja i bez znanja Vlade na deset godina iznajmio svoje optičke kabele Optima telekomu.

HŽ-ova DTK infrastruktura jedan je od najvrijednijih resursa tog poduzeća. Kilometri optičkih kabela zakopani su ispod pruga diljem Hrvatske i predmet su želje svih telekomunikacijskih tvrtki u Hrvatskoj. No, vodstvo HŽ-a je posebnim ugovorom pogodovalo samo jednom operateru. Rezultat jer taj da je cijena višestruko manja nego što bi bila postignuta na javnom nadmetanju.

Optimi telekom omogućene su posebne cijene najma. Tako Optima telekom optički kabel između Zagreba i Splita na godinu plaća milijun i 300 tisuća kuna. Kad su ga drugi htjeli unajmiti, HŽ je za taj isti kabel tražio 12 milijuna kuna. Za najam 27 kilometara kabela od Zagreba do Dobove, Siemens je nudio 108 tisuća eura godišnje, no njihova je ponuda odbijena, samo da bi isti taj kabel bio iznajmljen Optimi za 28 tisuća eura.

Navodno je Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka sporen ugovore poslalo Državnom odvjetništvu, da se utvrdi postoje li u njima elementi kaznenog djela. HŽ je jedno od vodećih državnih poduzeća po netransparentnosti potrošnje. Prema podacima Državne revizije, 2003. godine bez javnog natječaja nabavili su robu i usluge u vrijednosti od 72 milijuna kuna, dok se slijedeće godine taj iznos popeo na 181 milijun kuna.

Vezane vijesti

S Crnogorcima najdulje, s Austrijancima najkraće, a s Bosancima najviše

S Crnogorcima najdulje, s Austrijancima najkraće, a s Bosancima najviše

Godišnja analiza navika telefoniranja pokazala je da, kada Optimini korisnici telefoniraju s korisnicima drugih fiksnih mreža, njihovi razgovori su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika