02.07.2007. / 12:06

Autor: Marijana Zrinjski

BLJESAK I OLUJA

Na jesen nove optužnice za Hrvatsku

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske na jesen bi trebalo pokrenuti nekoliko postupaka za zločine počinjene protiv Srba 1991. godine, izjavio je bivši predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Žarko Puhovski u razgovoru za novosadski Građanski list. Dodao je da se u proljeće iduće godine očekuju postupci u vezi s oslobodilačkom akcijom Oluja.

»Koliko ja znam, ti postupci će se odnositi na događaje na kninskom području u kolovozu 1995. Također, vjerojatno će biti i jedno suđenje u vezi s događajima u Bogićevcima kod Pakraca, svibnja 1995. godine", rekao je ocijenivši da bi zbog izbora u Hrvatskoj mogla biti odložena samo dva slučaja: suđenje Anti Gotovini, koji, kako kaže, u Hrvatskoj ima veliki ugled i uživa status junaka, kao i suđenje Tomislavu Merčepu.

»Riječ je o suđenju za ubojstva civila u Vukovaru prije početka napada na grad i to bi za Hrvatsku simbolički bio veliki problem. Međutim, obzirom da je Merčep imao dosta težak moždani udar, to suđenje gotovo sigurno neće početi u dogledno vrijeme', rekao je Puhovski.

Glasnogovornik Tužilaštva za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić rekao je Građanskom listu da tužilaštvo radi na nekoliko predmeta iza akcija Oluja i Bljesak. «Nastojat ćemo da oni to i procesuiraju, pošto su eventualni počinitelji u najvećem broju dostupni njihovim organima gonjenja. Ukoliko to ne bude tako ili mi zaključimo da se radi nešto što nije u skladu s visokim pravnim standardima, mi ćemo te postupke pokrenuti u Srbiji», rekao je Vekarić
.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika