Objavljeno u Nacionalu br. 607, 2007-07-03

Autor: Mislav Šimatović

KARIJERA I NOVAC

Ministar Šuker skrivio novi stečaj Viktora Lenca

Ministarstvo financija inzistiralo je na nezakonitom stečajnom planu koji je poništio sud

ALEN BOŠKOVIĆ, pravni zastupnik vjerovnika 'Viktora Lenca' koji su ishodili sudsko poništenje stečajnog planaALEN BOŠKOVIĆ, pravni zastupnik vjerovnika 'Viktora Lenca' koji su ishodili sudsko poništenje stečajnog planaOdluka Visokog trgovačkog suda (VTS) koji je u cijelosti prihvatio žalbu 51 vjerovnika na stečajni plan brodogradilišta “Viktor Lenac” izazvala je paniku u Rijeci, te strah i ljutnju u Vladi. Premijer Sanader osobno je helikopterom hitno odletio u Rijeku kako bi smirio radnike čije je nezadovoljstvo izazvano samo naizgled neočekivanom odlukom VTS-a. No premijer je, ne znajući problem u cijelosti, u Rijeci obećavao nemoguće. Od stečajnog plana “Lenca” i prodaje posrnulog brodogradilišta Uljaniku i Tankerskoj plovidbi za 56 milijuna kuna, tako da su tražbine na sporan način stekli od države, neće biti ništa. Stečajni plan je za sud pravno neutemeljen, isforsiran pritiskom politike i sindikata i u cijelosti sporan. Tim je čudnije zbog čega su Ministarstvo financija i ministar Ivan Šuker, unatoč upozorenjima vjerovnika, inzistirali na ugovoru Vlade, Uljanika i Tankerske plovidbe o prodaji “Lenca”. Od početka je bilo sporno pitanje je li “Lenac” mogao zasnivati hipoteke na pomorskom dobru, koje su potom, benevolencijom ministarstva i Vlade, postale tražbine povlaštenih razlučnih vjerovnika - Uljanika, Tankerske plovidbe, HBOR-a i državnih fondova. Visoki trgovački sud je tu nezakonitost uočio i na nju reagirao. Na temelju tražbina koje su stekli od države, Uljanik i Tankerska plovidba postali su novi vlasnici brodogradilišta “Viktor Lenac”. U stečajnom planu priznata im je vrijednost hipoteka na pomorskom dobru, u iznosu od 360 milijuna kuna, suprotno zakonu i unatoč činjenici da je “Lenac” imao tek koncesiju na pomorsko dobro. Ukupna potraživanja vjerovnika općeg isplatnog reda iznosila su 236 milijuna kuna, od čega su radnička potraživanja iznosila 34 milijuna kuna. Potraživanja svih neprivilegiranih vjerovnika, iz podugačke “skupine 236”, političkim su pritiskom trebala biti otpisana, i na njih su vjerovnici još trebali platiti porez. Vjerovnici koji su ishodili poništenje stečaja, njih 51, čija su potraživanja iznosila 80 milijuna kuna, na to nisu htjeli pristati, te su potražili pravni lijek. U toj skupini najveće potraživanje je imao Konstruktor-inženjering s 27 milijuna kuna, a tu su još Montmontaža-inženjering, Rijeka montaža, IGH i drugi.


Vjerovnici su pokušali pregovarati s Uljanikom, predlažući nagodbu, kojom bi stečaj bio završen, ali su odbijeni. Uljanik se, slijedeći savjete iz Vlade, na to oglušio. Sve manjkavosti stečajnog plana, na koje su vjerovnici upozoravali, u cijelosti je u svojoj odluci potvrdio VTS. VTS je ustvrdio da je pogrešno primijenjen Stečajni zakon, da je stečajni plan nerazumljiv, te da je učinjen niz proceduralnih pogreški.

Vezane vijesti

Šuker: Proračun ima svoje 'povijesne, demografske i tranzicijske probleme'

Šuker: Proračun ima svoje 'povijesne, demografske i tranzicijske probleme'

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker ocijenio je kako predloženi proračun ima svoje "povijesne, demografske i tranzicijske probleme"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika