02.07.2007. / 16:42

Autor: Nina Tomljanović

BEČ

Zagorec: ''Nemam nikakve veze s tajnim računima RH''

Zagorec je odgovarajući na upite predsjednika i članova povjerenstva kazao da ima bankovne račune u nekoliko austrijskih banaka te je odbacio sumnje o pranju novca, kazavši da nije imao nikakvo pravo ni ovlasti za potpisivanje ni podizanje novca s takozvanih tajnih računa Republike Hrvatske u Austriji

Umirovljeni general Vladimir Zagorec danas je u Beču dao iskaz pred austrijskim parlamentarnim povjerenstvom koje ispituje poslovanje nekih austrijskih banaka, u kojemu je rekao da nema nikakve veze s tajnim računima Republike Hrvatske u Austriji ni u bilo kojoj drugoj državi.

Zagorec je odgovarajući na upite predsjednika i članova povjerenstva kazao da ima bankovne račune u nekoliko austrijskih banaka te je odbacio sumnje o pranju novca, kazavši da nije imao nikakvo pravo ni ovlasti za potpisivanje ni podizanje novca s takozvanih tajnih računa Republike Hrvatske u Austriji. Također je naglasio da nije imao nikakve neposredne kontakte s austrijskim financijskim ili policijskim službama u vezi pranja novca. Potvrdio je da je u suradnji s Hypo Alpe Adria bankom proveo nekoliko projekata, prema njegovim riječima "radilo se o više projekata", no nije ih htio navesti, jer su, kako je rekao, "poslovna tajna, ali svi su projekti legalni i sve se može ispitati".

O svojem podizanju kredita u milijunskim iznosima kod austrijskih banaka rekao je da su to medijska nagađanja bez ikakve osnovice. Potvrdio je da je vlasnik, suvlasnik, ili savjetnik u nekoliko tvrtki u Austriji i jedne u Lichtensteinu (uglavnom se bave nekretninama). Na pitanje odakle mu takav kapital u Austriji, Zagorec je odgovorio: "Kao umirovljeni general odbio sam mirovinu u Hrvatskoj, došao sam u Austriju sa znanjem know-how povezati ljude, investitore i projekte, koje su financirale banke, to je logično, jer sam bio jedanaest godina na dobroj funkciji u Hrvatskoj i znao što se može raditi u Hrvatskoj."

Svaku sumnju da su postojali dragulji, koje je on navodno otuđio iz sefa Ministarstva obrane odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra, potkrijepivši to informacijom da je njemački trgovac oružjem Josef Rotchaichner pod zakletvom na prvom ročištu u Beču nedavno rekao "da nije deponirao nikakve dragulje, da nije bilo nikakve torbe s dijamantima i da dragulji nisu postojali Zagorec je odbacio, te je u Beču nedavno rekao "da nije deponirao nikakve dragulje, da nije bilo nikakve torbe s dijamantima i da dragulji nisu postojali".

Skoro dva i pol sata trajalo je saslušanje Zagorca pred parlamentarnim povjerenstvom, a nije htio davati izjave novinarima rekavši: '' To će učiniti moj odvjetnik".

Njegov odvjetnik Michael Dohr izjavio je da je to bila politička priredba, gdje se nije radilo o tome da se sazna o zahtjevu za pravnu pomoć koju je Republika Hrvatska tražila od Austrije, niti o Zagorčevu izručenju, nego se pokušalo postaviti pitanja o njegovim vezama s austrijskim političarima i ostalima, "što nije uspjelo".

O sadržaju zvučnog materijala na DVD-u, koji je na prvom ročištu priložila Zagorčeva obrana, njegov odvjetnik nije htio govoriti, dodavši: "Mi nemamo ništa za sakriti, zato smo ovdje, u parlamentu i to potvrđuje da igramo s otvorenim kartama". Dohr je ponovio kako je proces protiv Zagorca politički motiviran rekavši da će "to potvrditi DVD, kao dokazno sredstvo, kojeg je bečki Istražni sud dopustio da se izvede 25. srpnja na drugom ročištu u Beču".

Predsjednik austrijskog parlamentarnog povjerenstva za banke Martin Graf izjavio je da se danas željelo saznati pojedinosti oko kojih je hrvatsko Državno odvjetništvo tražilo pravnu pomoć u Austriji: o hrvatskim otvorenim računima u Austriji i transakcijama te o sumnji o pranju novca.

Odvjetnik Zagorca novinarima je dao i pisanu izjavu kojom je želio argumentirati tezu da je uhićenje njegova branjenika politički motivirano i iskonstruirano, u kojoj posebice optužuje predsjednika Stjepana Mesića da mu slučaj Zagorca služi kako bi preko njega optužio svoje političke protivnike i time ojačao svoj položaj u Hrvatskoj. Dohr je u izjavi naveo i da je Mesić prilikom nedavnog posjeta Austriji osobno intervenirao kod austrijskih političara da se Zagorec izruči Hrvatskoj.

Vezane vijesti

Murdoch nepodoban za upravljanje velikom tvrtkom

Murdoch nepodoban za upravljanje velikom tvrtkom

Medijski magnat Rupert Murdoch je namjerno zatvarao oči u aferi telefonskog prisluškivanja koje je provodio jedan od tabloida njegove grupe, i nije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika