Objavljeno u Nacionalu br. 607, 2007-07-03

Autor: Zrinka Pavlić

ZA PLAZMU SPREMNI

Degutantni ručak Dijane Čuljak

Radni ručak voditeljice Dijane Čuljak očajno je loša papazjanija od politički pristrane emisije i samo služi za pred-predizbornu kampanju HDZ-a

Zrinka PavlićZrinka PavlićPANCIRKOM PROTIV NAOČALARadni ručak, četvrtak, HTV 1, 13.15

Hadezeovski frontmeni i prateći vokali u četvrtak su se toliko razbacali po TV-u da me skroz šokiralo kad Sanader nije nastupio u reklami za gel protiv mitesera niti se Kalmeta pojavio u CSI Miamiju. Počelo je s “Radnim ručkom” - pardon, “Radnim Ručkom”, emisijom koja si je naziv izabrala žrtvujući pravopis kretenskom logotipu. Voditeljica Dijana Čuljak iz iste je jezične škole odmah nakon špice zazvala Ivicu Đuzela pitanjem: “Tko TKOGA u Saboru?”, a Ivica u prsluku koji mi je dobrih pet minuta izgledao kao pancirka, u saborskom nam je studiju pokazao dvije karikature, uz onu gdje ministri nose crne naočale, kreketnuvši: “Evo, tu su ministri s POVEZOM PREKO OČIJU - NEĆU REĆI S NAOČALAMA.” Ostalo je nejasno zašto se (pancirki usprkos) boji naočale nazvati naočalama, ali se modno-revijalni ton nastavio i kad mu se sljedeće sekunde pridružio Ivan Čehok u belom džez odelu (neću reći da mu je samo nedostajala disko-kugla iznad glave), palamudeći nešto o tome da će saborski zastupnici zbog prepucavanja i sami ispasti karikature. Stvarno, Travolta? Uslijedio je nevjerojatno pristran prilog o cestogradnji i željeznicama te optužbama koje na račun ovlaštenog ministarstva izriče oporba (nekoliko puta u prilogu nazivana kvazigrađevinarima i skupljačima predizbornih skandala), a nakon priloga - gost u studiju, ministar Kalmeta. Do tada samo blesava, emisija je od tog trenutka postala degutantna. Ulizujući se kretenarijama tipa: “Gospodin Linić je inače vrlo oštar, a sada nije, pa se sigurno potajno slaže s vama”, Dijana Čuljak u jednom je trenutku uspjela ispaliti pitanje zbog kojeg je čak i Kalmeti (sic!) bilo neugodno: “Koje će projekte vaše ministarstvo ponuditi na sljedećim izborima?” Otklonivši priliku za ipak preočito iskorištavanje javne televizije u svrhu pred-predizborne kampanje, ministar je tek odvratio: “To ćete vidjeti na izborima” i time apsolutno osramotio Čuljakicu. Dodamo li svemu opisanome i prilog o imunitetu političara, koji je - sudeći prema mutavom sricanju teksta - pripremila neka prvašica iz specijalnog razreda, dobivamo očajno lošu papazjaniju od politički pristrane emisije, koja svjež žurnalističko-mozaični stil očito misli isfurati tek dizajnerskim namještajem u studiju i kreveljenjem na špici.
Ocjena: užas (-1)



APSOLUTNI REKORDDnevnik Nove TV, četvrtak, 19.15

Rekorder u pušenju političke propagande toga je dana ipak bio Dnevnik Nove TV, koji je uspio započeti emisiju S ČETIRI PRILOGA ZAREDOM u kojima je glavnu ulogu igrao sveprisutni supermen Sanader. Prvo u Saboru priča o stražarima i lopovima, zatim zrakomlatira u Viktor Lenac, potom pleše lambadu s penzićima u staračkom domu i na kraju proviruje iz prikrajka na sjednici Vlade gdje se smanjuje PDV na novine. Uz takvo novinarstvo, kome trebaju marketinški spin doktori?
Ocjena: ne(pr)ocjenjivo

NE DIRAJTE SIMPSONE!Zasjedanje Sabora, četvrtak,
HTV 2, cijelo bogovetno popodne

I oporbeni i HDZ-ovi zastupnici još su u četvrtak ujutro utvrdili besmisao rasprave o izglasavanju povjerenja Vladi jer HDZ ima većinu u Saboru i, kao što je u napadu anarhističke epilepsije izvalio Slaven Letica, lakše bi bilo krknut Sanadera nego bilo što postići glasanjem. No HTV je očito očekivao live prijenos tog krkavanja pa nas je cijelo popodne davio svinjarijama koje smo već petsto puta čuli (i još ćemo petsto puta čuti) u raznim informativnim i kontakt-emisijama. Najgore od svega mi je to što zbog sjednice iz pakla na drugom programu tog dana nisu emitirani “Simpsoni”, a to je čisti zločin protiv gledatelja. Osim što je puno inteligentniji i zabavniji, taj je crtić i politički relevantniji od bilo čega što se može vidjeti i čuti u Saboru, čemu je dokaz i jedna davna epizoda u kojoj ljevičarska i desničarska stranka održavaju konvencije u Springfieldu. Ljevičarska se održava pod parolom: “MI SMO NESPOSOBNI IDIOTI”, a desničarska: “MI SMO ČISTO ZLO”. Što su zapravo tog dana rekli i svi saborski zastupnici. Samo dulje i dosadnije.
Ocjena: fuj (0)


NEPGVOFESIONALNOExploziv/Ekskluziv, RTL, petak, 19.00

Možda je politički nekorektno, ali angažiranje televizijskih voditelja i novinara s govornom manom čini mi se jednako pametnim kao i regrutiranje slabovidnih u žirije izbora za miss. Novinarka koja je u petak za Ekskluziv napravila prilog o pohodu Vlatke Pokos na Radeljakov stan toliko je napadno petljala sa slovom r (Gvadeljak, Cvjetni tvg, eg te elovi novinagi) da je sirota Vanja Halilović nakon gvepogvtaže i sama počela grgutati. Drugim riječima, rotacizam je napadan i zarazan, kad netko fuflja, grglja ili zapliće jezikom teško je pratiti ono o čemu priča, a erteelovci su očito preškrti da bi dotičnoj novinarki platili logopeda ili spikera koji će čitati njezine tekstove.
Ocjena: gvozno (1)

ŽARKO NIJE BASILCimer fraj, NovaTV, subota, 20.00

Ne znam misle li tvorci serije “Cimer fraj” da nitko u Hrvatskoj nije gledao “Fawlty Towers” ili (što je još gore) da su dostojna hrvatska varijanta tog genijalnog sitcoma Johna Cleesea, ali nije bitno. Obje su pretpostavke jednako uvredljive. Subotnja epizoda, gdje se vlasnik hotela kladi na utakmicu koju mu preporučuje izvjesni Nikša Brnjica i to skriva od dominantne žene očito je kopija epizode “Fawlty Towersa” u kojoj se Basil Fawlty kladi na konja kojeg mu je preporučio gost, pomno to klađenje skrivajući od zakonite oštrokondže. Priča je, naravno, izmijenjena točno toliko da se neduhovite cimeraše ne može tužiti za povredu autorskih prava i - još naravnije - epizoda je stoput gluplja od nedostižnog uzora. Jedini iskupljujući moment serije inače je Željko Vukmirica, kojeg u ovoj epizodi nije bilo pa se čini da ni “Cimer fraj” neće popraviti ovotjedni prosjek ocjena na ovoj stranici.
Ocjena: koma (1)

DA BAR NIJE BILO NIJEDNOMSnimka Thompsonova koncerta “Bilo jednom u Hrvatskoj”, HTV 2, nedjelja, 20.05

Kad sam na početku snimke Thompsonova koncerta ugledala Maksimir prepun ljudi s razbuktalim upaljačima u rukama, ponadala sam se da će spaliti pozornicu, no neki su snovi očito prelijepi da bi bili istiniti.
Ocjena: 45 tisuća jedinica (45.000)

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika