Objavljeno u Nacionalu br. 607, 2007-07-03

Autor: Maroje Mihovilović

POKOLJ OBITELJI BENOIT

Misterij smrti slavnog hrvača

CHRIS BENOIT, ŠAMPION poznatog američkog hrvačkog spektakla wrestlinga, njegova supruga i sin pronađeni su mrtvi u svojoj kući u Atlanti

NANCY BENOIT, ubijena supruga Chrisa Benoita, u hrvačkim spektaklima nastupala je s bivšim suprugom Kevinom Sullivanom pod imenom Fallen Angel; nakon rastave od njega udala se za BenoitaNANCY BENOIT, ubijena supruga Chrisa Benoita, u hrvačkim spektaklima nastupala je s bivšim suprugom Kevinom Sullivanom pod imenom Fallen Angel; nakon rastave od njega udala se za BenoitaNajveća zabava milijuna Amerikanaca, a posebno američke djece, jest gledanje na televiziji ili uživo onoga što se u Sjedinjenim Državama naziva “professional wrestling”, tj. profesionalno hrvanje, a što je zapravo samo glumljenje hrvanja. U SAD-u postoji nekoliko vrlo popularnih specijaliziranih televizijskih kanala na kojima se isključivo prikazuju spektakli u kojima u ring ulaze slikoviti, mišićavi muškarci neobično zvučnih nadimaka, te se, tobože, nadmeću za zvučne titule svjetskih ili interkontinentalnih prvaka. Ti spektakli, koje prenose specijalizirane televizijske mreže, održavaju se stalno po unutrašnjosti SAD-a, jer je to prvenstveno zabava za nesofisticiranu, provincijsku publiku, pa se jedan takav spektakl u subotu 23. lipnja trebao održati i u gradu Beaumontu u južnom Teksasu.

Chris Benoit, jedan od glavnih zvijezda wrestlinga, s borcem Chavom Guerrerom tijekom borbe u Madridu krajem 2006.; policija ga je pronašla u podrumu njegove kuće obješenog za vrat lancima za dizanje utega; u kući su pronašli i mrtvu suprugu Nancy koja je ugušena žicom i sedmogodišnjeg sina Danijela koji je ugušen hrvačkim zahvatom; pokraj njih su bile ostavljene BiblijeChris Benoit, jedan od glavnih zvijezda wrestlinga, s borcem Chavom Guerrerom tijekom borbe u Madridu krajem 2006.; policija ga je pronašla u podrumu njegove kuće obješenog za vrat lancima za dizanje utega; u kući su pronašli i mrtvu suprugu Nancy koja je ugušena žicom i sedmogodišnjeg sina Danijela koji je ugušen hrvačkim zahvatom; pokraj njih su bile ostavljene BiblijeObično u takvim spektaklima sudjeluje nekoliko desetaka hrvača, a u Beaumontu je jedna od glavnih zvijezda trebao biti 40-godišnji Kanađanin Chris Benoit, posljednjih godina nositelj niza raznih zvučnih titula. No, on se, iako je organizatorima spektakla najavio dolazak, tamo nije pojavio. Spektakl je priređivala kompanija World Wrestling Entertainment (WWE), najveća i najbogatija profesionalna kompanija u toj vrsti američke zabave. Benoit, koji živi u Atlanti u američkoj saveznoj državi Georgiji, obavijestio je u subotu navečer organizatore da je uspio promijeniti avionsku kartu za Teksas te da će doći sljedeće večeri kada se trebala održati repriza. No, on se ni na reprizi nije pojavio, a tijekom nedjelje - ako se izuzme nekoliko rano ujutro poslanih SMS poruka - nije javljao. Organizatori su ga pokušali kontaktirati, ali se on na telefon nije javljao. Njegove su posljednje SMS poruke bile dosta neobičnog sadržaja, pa su organizatori spektakla u Teksasu o tome obavijestili centralu kompanije u mjestu Stamfordu u američkoj saveznoj državi Connecticut.

VINCE McMAHON, vlasnik kompanije WWE-a za koji je nastupao Benoit, nakon prvotnog javnog žaljenja zbog njegove smrti, izjavio je da više ništa ne želi govoriti o tom borcuVINCE McMAHON, vlasnik kompanije WWE-a za koji je nastupao Benoit, nakon prvotnog javnog žaljenja zbog njegove smrti, izjavio je da više ništa ne želi govoriti o tom borcuIz kompanije su, pak, budući da se nije javljao, pozvali policiju u Atlanti da provjeri što je s njim, a kada je policija nasilno ušla u njegovu kuću u predgrađu Atlante Fayettevilleu, naišla je na strašan prizor. Policajci su najprije u jednoj sobi pronašli mrtvu Nancy Benoit, suprugu Chrisa Benoita. Ležala je na krevetu zadavljena. U drugoj sobi nađen je njihov sedmogodišnji sin Daniel, koji je bio ugušen. Potom je u podrumu kuće pronađen i sam Chris Benoit, obješen. U kuću su pozvani forenzičari, koji su pregledali tijela i rekonstruirali dinamiku tragedije, koja je počela još u petak, a nastavila se sve do nedjelje poslije podne. Ustanovili su da je Benoit još u petak prvo ubio ženu, i to bacivši je na pod, legavši na nju, te ju je zadavio uz pomoć žice.

Potom je u subotu navečer ubio i sina ugušivši ga hrvačkim zahvatom. Tada je pokraj mrtve žene i sina stavio Biblije. U nedjelju je poslije podne sišao u podrum, gdje se nalazi njegova privatna teretana, te se tamo objesio na bizaran način. Oko vrata je zavezao lanac od sprave za dizanje utega, te potom otpustio utege teške 110 kilograma, a oni su pri padu povukli lanac i tako ga ugušili.

Chris Benoit rodio se 1967. godine u kanadskom velegradu Montrealu, te se vrlo rano oduševio za ono što se u SAD-u naziva “professional wrestling”, a u Europi se nekada znalo pod imenom “can as you catch can” tj. uhvati kako možeš. Nekada je to zbilja bio sport u kojem su se sudionici pošteno borili da se vidi tko je bolji i jači, ali se tijekom vremena to pretvorilo u nešto sasvim drugo, u vrstu zabavnog kazališta u kojem sudionici samo glume da se hrvaju, a zapravo rade ono što im je prije rečeno. Tako se nekadašnji sport pretvorio u neobičan spektakl, mješavinu pokazivanja mišića, hinjenje tučnjave i živog stripa, neku novu, teško definirajuću zabavljačku scenu, koja ima milijune gledatelja.

EDDIE GUERRERO bio je Benoitov prijatelj, a umro je od srčanog udara s 37 godina; bio jeEDDIE GUERRERO bio je Benoitov prijatelj, a umro je od srčanog udara s 37 godina; bio jePostoji nekoliko grupa ovakvih “hrvača”, no, nesumnjivo je trenutno najslavnija ona koja se naziva World Wrestling Entertainment (WWE). Riječ je zapravo o visokoprofitabilnoj kompaniji u privatnom vlasništvu koja organizira spektakle i angažira najbolje hrvače za njih. Grupe hrvača koje angažira WWE s izvanredno skupom scenskom i televizijskom opremom obilaze američke gradove, redovito na svojim nastupima u velikim arenama okupljaju po nekoliko desetaka tisuća gledatelja. No, osim od prodaje ulaznica ta grupa hrvača stvara veliki dohodak za svoje vlasnike i na druge načine, primjerice, odlično zarađuje od televizijskih prava američkim i inozemnim TV-mrežama, pa znaju samo tijekom jedne večeri na tim pravima zaraditi čak 25 milijuna dolara. Iako je u tom spektaklu sve namješteno, te nema pravog sportskog elementa, ipak su svi sudionici spektakla rivali, jer će veću popularnost steći onaj koji u ringu može napraviti nešto spektakularno, koji bolje izgleda te ima veće mišiće. Budući da su mišići za svakog sudionika vrlo važni, svi oni jako mnogo vježbaju kako bi bili što bolje građeni, ali su posljednjih desetljeća svoj izgled počeli graditi i uz pomoć kemije. Svi su oni masovno koristili anabolične steroide i druga kemijska sredstva, koja su u pravim sportskim natjecanjima diljem svijeta najstrože zabranjena. I Chris Benoit je vrlo rano počeo koristiti te zabranjene supstance i zahvaljujući njima izrastao je u vrlo snažnog mladića. Izuzetno je mnogo vježbao, pa je u ringu počeo izvoditi neke zahvate kakve drugi nisu mogli. Za WWE je nastupao posljednjih sedam godina pod raznim imenima, primjerice The Rabid Wolverine (Bijesna Kanadska Kuna), The Canadian Crippler (Kanadski Obogaljivač) i The Shooter (Pucač). Osvojio je tri titule prvaka Amerike, jednu titulu svjetskog šampiona u teškoj kategoriji, te četiri interkontinentalne titule. U ringu je zračio snagom, pozitivnom energijom, a malo tko je znao da mu se u privatnom životu događa drama.

CURTIS HENNING, hrvač poznat po nadimku Mr. Perfect, umro je s 45 godina zbogCURTIS HENNING, hrvač poznat po nadimku Mr. Perfect, umro je s 45 godina zbogOn se prvi put vjenčao sredinom 90-ih godina, te je iz tog prvog braka imao sina i kćer. No, taj se brak raspao, a krajem 90-ih godina ponovno se vjenčao. Njegova druga supruga Nancy, koja je od njega starija tri godine, bila je ranije u braku s jednim starijim hrvačem, koji je bio Benoitov suparnik u ringu. U skladu s jednim tadašnjim scenarijem Benoit i Nancy su pred publikom u ringu trebali ući u fiktivnu romancu, ona je trebala glumiti kako vara supruga kako bi se njen suprug u ringu još žešće ljutio na Benoita. No, taj scenarij postao je stvarnost, pa je Nancy stvarno prevarila i napustila dotadašnjeg muža i udala se za Benoita.


U tom Benoitovom drugom braku 2000. godine rodio se sin Daniel. No, vrlo brzo je ustanovljeno da je Daniel teško bolestan, da ima Fragile X Syndrome, oblik nasljedne mentalne i fizičke retardacije. Dječak se stoga sporije razvijao od ostale djece, te je bio vidljivo sitniji od djece svoje dobi. To je teško pogodilo roditelje te se to odrazilo i na njihov brak. Do bračne krize došlo je 2003. godine kada je Nancy Benoit zatražila razvod braka, tvrdeći da je “brak nepopravljivo slomljen”, te žaleći se na “okrutno ponašanje“ svojeg supruga. Od suda je zatražila zabranu približavanja, jer je opasan po nju. No, nakon nekog vremena povukla je zahtjev te mu se vratila. Njeni odvjetnici danas tvrde da je to bilo iz straha, jer su Benoita spopadali napadi nekontroliranog bijesa. Mnogi stručnjaci za sportski doping sada tvrde da znaju zašto je Benoit dobivao napade nekontroliranog bijesa, tj. zbog steroida. Dan nakon što je Benoit nađen mrtav policija je napravila raciju u ordinaciji njegovog liječnika, inače poznatog po nekim ranijim skandalima s propisivanjem nedopustivih sredstava. Policija je objavila da će se na tijelima obaviti toksikološka analiza, ali da će njeni rezultati biti poznati tek kroz neko vrijeme, pa će se tada znati je li Benoit uzimao steroide. Napravit će se i toksikološka analiza i na tijelu djeteta, jer je zamijećeno da je na ruci imao svježe ožiljke od injekcija.

U medijima su se smjesta pojavili komentari da to što se dogodilo Benoitu i nije nešto neočekivano, te da je to samo odraz groznog stanja u svijetu ove vrste zabave. Benoitova smrt ponovno je skrenula pozornost na stanje u kompaniji WWE, koja je smjesta reagirala. Njen vlasnik i predsjednik Vince McMahon odmah je napao medije što su započeli kampanju mržnje protiv njegove kompanije, te je smjesta obznanio kako “ova tragedija nema nikakve veze sa steroidima”. McMahon se iste večeri pojavio na ekranu svoje televizijske mreže, održao vrlo tužno slovo o Benoitu, te obznanio da se redoviti večernji prijenos najatraktivnije hrvačke predstave neće održati, već će biti emitiran trosatni film posvećen Benoitu. Na internet siteu njegove kompanije objavljen je nekrolog Benoitu, te mnogo informacija posvećenih njegovoj karijeri. No, već drugog jutra dogodio se veliki obrat, sve informacije izbrisane su sa sajta, prekinuta je internetska prodaja robe vezana uz Benoita, a njegovo ime čak je izbrisano sa stranica gdje su predstavljeni svi bivši šampioni. Navečer se McMahon ponovno pojavio na televiziji, te obznanio da se na tom programu više nikada neće spomenuti Benoit i to zbog novih informacija o njemu. Nije želio reći o kojim se informacijama radi.

No, to nije jedina misterija u vezi Benoita i McMahonove organizacije. Netko je otkrio neobičnu stvar na internetskom sajtu Wikipedia, na toj često posjećivanoj internetskoj enciklopediji koju sami korisnici stalno ažuriraju, te to prijavio policiji. Na Wikipediji ima jako puno materijala o zvijezdama WWE-a, pa se tamo nalazi i vrlo bogata stranica o Benoitu, koja se stalno ažurira. Kada se Benoit ni u subotu ni u nedjelju nije pojavio na spektaklu u Teksasu netko je sljedećih sati ažurirao Benoitovu stranicu na Wikipediji, i to nekoliko puta. Zabilježio je prvo u nedjelju kasno navečer kako se Benoit nije pojavio na tim priredbama, te kako ga je zamijenio drugi borac. Potom je neposredno iza ponoći, u noći između nedjelje i ponedjeljka dopisao da se tamo nije pojavio “zbog smrti žene”. Bilo je to neobično, jer je to napisao 14 sati prije nego što je policija ušla u Benoitovu kuću u Atlanti i tamo pronašla tijela Benoita, njegove supruge i djeteta.

Naravno, smjesta se postavilo pitanje tko je to dopisao na Wikipediju te kako je znao da je Benoitova supruga mrtva prije nego što je to znala policija. Pokrenuta je istraga, a medijima se anonimno javio neki čovjek iz Teksasa koji je tvrdio da je on to dopisao, da često tako dopisuje razne stvari na sajtovima, često i netočne, te da je informaciju o smrti Benoitove žene napisao šaleći se, a da se nakon toga dogodila ta neobična i neugodna koincidencija. Policija se s tom izjavom nije zadovoljila, te je nastavila istragu i ustanovila neobičan podatak: informacija na Wikipediji nije stavljena iz Teksasa, nego iz Stamforda u Connecticutu, gdje se nalazi sjedište kompanije WWE. Naravno, smjesta se posumnjalo da je netko u kompaniji točno znao što se događa u Benoitovoj kući tog vikenda, te da je taj nesmotreno informaciju stavio na internet.

Umiru mladi zbog steroida, tableta i alkohola

Profesionalni hrvači mahom umiru relativno mladi. U posljednjih 17 godina čak 45 hrvača različitih grupa i organizacija umrlo je ne doživjevši starost od pedeset godina. Samo od početka ove godine umrlo je četvoro aktivnih hrvača. Te se smrti događaju i hrvačima pod ugovorom s WWE. Posljednjih godina umrlo je čak pet velikih zvijezda organizacije WWE, trojica od srčanog udara, jedan od trovanja, a peti - Benoit - počinio je samoubojstvo. Curtis Henning, poznatiji po nadimku Mr. Perfect, jedan od najpopularnijih hrvača u povijesti WWE-a, koji je od svih najdulje držao titulu interkontinentalnog prvaka, umro je 2003. godine neposredno prije meča na Floridi od posljedica miješanja steroida, kokaina i lijekova protiv bolova. Dvije godine kasnije od srčanog udara umro je hrvač WWE-a Eddie Guerrero, najbolji Benoitov prijatelj. Taj je slučaj izazvao ogromnu pozornost, jer su liječnici tvrdili da je on srčani udar doživio upravo zbog steroida, pa je WWE tada obznanila da zabranjuje korištenje steroida svojim hrvačima. Obznanjene su i tobožnje stroge mjere i najavljena kontrola, ali poznavatelji prilika u ovoj vrsti zabave tvrde da je to bilo zavaravanje javnosti, a da se nikakva kontrola ne provodi.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika