Objavljeno u Nacionalu br. 607, 2007-07-03

Autor: Davor Pašalić

GAZETA

Otkriven Miloševićev Odjel za ubojstva

BEOGRAD: Ponavlja se istraga u slučaju ubojstva novinara Slavka Ćuruvije i ispituje uloga službe državne bezbednosti u političkim likvidacijama

SLAVKO ĆURUVIJA, novinar čije je ubojstvo 1999. godine navodno organizirao SDBSLAVKO ĆURUVIJA, novinar čije je ubojstvo 1999. godine navodno organizirao SDBSlučaj ubojstva novinara Slavka Ćuruvije, izrešetanog u travnju 1999. u središtu Beograda, ponovo će se, kako je najavljeno, naći pred tužiteljima, koji bi trebali odlučiti o pokretanju istrage o zločinu čiji je organizator, kako se godinama tvrdi, tajna policija Služba državne bezbednosti (SDB) Srbije, po nalogu vrha tadašnje vlasti - šefa države Slobodana Miloševića i njegove supruge Mirjane Marković.

IVAN STAMBOLIĆ, Miloševićev mentor, a kasnije protivnik, likvidiran je 2000. godineIVAN STAMBOLIĆ, Miloševićev mentor, a kasnije protivnik, likvidiran je 2000. godineS tom najavom u beogradskim su se medijima pojavile tvrdnje da je u sklopu SDB-a 2000., poslije likvidacije Ćuruvije, formiran Odjel za pripremu i tehničku organizaciju, čiji su pripadnici bili zaduženi za pripremanje političkih ubojstava. Te 2000. likvidiran je dugogodišnji Miloševićev prijatelj i mentor, kasnije politički protivnik, bivši predsjednik Predsjedništva Srbije Ivan Stambolić, a lider opozicijskog Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Drašković preživio je atentat. Tvrdi se da nitko nije znao što rade pripadnici Odjela za pripremu i tehničku organizaciju i da su im na raspolaganju bila sva tehnička sredstva SDB-a. Načelnik odjela bio je Ratko Romić, koga je na tu funkciju postavio tadašnji šef beogradskog SDB-a Milan Radonjić. Šef beogradskog SDB-a Radonjić je postao neposredno uoči ubojstva Ćuruvije. Radonjić je naredio da SDB neprekidno prati Ćuruviju. Agentima SDB-a zaduženim za praćenje naređeno je da se povuku sa zadatka neposredno prije nego što je Ćuruvija ubijen. Svjedoci tvrde da je na mjestu ubojstva neposredno prije zločina viđen automobil SDB-a za koji je bio zadužen Romić.

Navodno je Romić svojom ulogom u ubojstvu Ćuruvije zaslužio funkciju šefa tog odjela, formiranog jer je vrh srpskih vlasti bio nezadovoljan što je otkriveno da je SDB bio umiješan u pokušaj ubojstva Draškovića na Ibarskoj magistrali 3. listopada 1999., kada su poginula četvorica istaknutih članova SPO-a, ali je glavna meta preživjela.

VUK DRAŠKOVIĆ, šef Srpskog pokreta obnove, 2000. godine u Budvi je preživio atentat – jedan metak okrznuo mu je uho, a drugi sljepoočnicuVUK DRAŠKOVIĆ, šef Srpskog pokreta obnove, 2000. godine u Budvi je preživio atentat – jedan metak okrznuo mu je uho, a drugi sljepoočnicuTvrdi se da je prvi zadatak novog odjela SDB-a bila priprema ubojstva Draškovića u njegovu stanu u Budvi. Romić i službenik SDB-a Stevan Basta u Budvi su fotografirali Draškovićevu kuću, snimke su predane Radonjiću, a on ih je proslijedio tadašnjem šefu tajne policije Radi Markoviću. Za ubojstvo Draškovića bili su angažirani pripadnici “crvenih beretki”, oružane jedinice SDB-a čiji je službeni naziv bio Jedinica za specijalne operacije (JSO). Pripadnik JSO-a Branko Berček je 15. lipnja 2000. pucao na Draškovića, koji je čudom preživio. Berček je 25. kolovoza 2000. ubio Stambolića, ali se tvrdi da postoji malo tragova o umiješanosti Odjela. Izvršitelji ubojstva Stambolića i pokušaja likvidacije Draškovića su osuđeni, ali Radonjić, Romić i Basta nisu bili među optuženima. Ni jedan pripadnik Odjela nije osuđen, a neki su i dalje državni službenici.

Protiv Radonjića, Romića i Baste je, kao organizatora ubojstva, Drašković podigao privatnu tužbu. Prije nekoliko dana je, međutim, tužilaštvo u Beogradu obustavilo istragu, pa je istražni sudac odustao od kaznenoga gonjenja.

BIVŠEG PREDSJEDNIKA Srbije Slobodana Miloševića i njegovu suprugu Mirjanu Marković danas se prokazuje kaoBIVŠEG PREDSJEDNIKA Srbije Slobodana Miloševića i njegovu suprugu Mirjanu Marković danas se prokazuje kaoIstovremeno se na udaru Specijalnog tužilaštva za organizirani kriminal našao Mioljub Vitorović, tužitelj na suđenju za ubojstvo Stambolića i pokušaj ubojstva Draškovića. Vitorović je na suđenju rekao da je organizator tih zločina bio Milošević. “Dvorski intelektualci, ekonomska i druga mafija, tajna i javna policija i vojska činili su sustav u kojem su Milošević i njegova supruga bili centar te mreže i personifikacija tog sustava”, rekao je Vitorović.

Sada se Vitorović optužuje da je 2001. naredio puštanje iz zatvora članova Zemunskog klana, tada osumnjičenih za niz otmica, koji su godinu i pol dana kasnije sudjelovali u ubojstvu srpskog premijera Zorana Đinđića. Vitorovića optužuju, iako su pripadnici Zemunskog klana o njemu govorili: “Potpuno je lud - ničega se ne boji, a neće da se proda.”

Vitorović je u povodu tih optužbi izjavio da “sve što se dogodilo počinje i završava u SDB-u”, današnjoj Bezbednosno informativnoj agenciji, i da je “dio Miloševićeva zločinačkog aparata ostao na slobodi - koju god aferu zagrebete, ispod površine se pojavljuju isti ljudi”.

Vezane vijesti

Milošević: polagao sam temelje za budućnost

Milošević: polagao sam temelje za budućnost

Kandidat za predsjednika HDZ-a Domagoj Ivan Milošević rekao je večeras, nakon neslužbenih informacija po kojima je on dobio najmanje glasova… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika