03.07.2007. / 16:36

Autor: Martina Zeković

RIJEKA

Nema razloga za podizanje istražnog zahtjeva zbog protuzakonitosti u Brodogradilištu V. Lenac

Prema dokumentaciji o poslovanju Brodogradilišta Viktora Lenca d.d. Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci nije utvrdilo elemente za podizanje istražnog zahtjeva niti je utvrdilo manjkavosti ili protuzakonitosti u poslovnoj suradnji tog brodogradilišta i "tvrtke kćeri", bivše off shore tvrtke "Viktor Overseas" preko koje je Brodogradilište Viktor Lenac u razdoblju prije pokretaja stečaja ugovaralo poslove. Na tom se predmetu i dalje radi te se čekaju još neki podaci i od Porezne uprave.

Naime, prije početka stečajnog postupka, 2003. u Brodogradilištu Viktor Lenac započeli su policijski izvidi na zahtjev Županijskog državnog odvjetništva. Obrađuju se činjenice o poslovanju brodogradilišta, izdavanju državnih jamstava i upisu vlasništva na pomorsko dobro u Martinšćici. Također su obrađivani podaci iz kaznene prijave koju je policija podnijela protiv bivšeg direktora brodogradilišta Damira Vrhovnika, radi sumnje za nesavjesno poslovanje. Međutim, još je 2004. odvjetništvo utvrdilo da nema osnova za podizanje optužnice na temelju dostavljene prijave.

Nakon pokretanje stečaja u brodogradilištu, Županijsko državno odvjetništvo tužbom je zatražilo i ostvarilo povrat vlasništva zemljišta na kojemu se nalazi brodogradilište, koje je rješenjem riječkog Općinskog suda sredinom devedesetih upisano kao vlasništvo privatne tvrtke Viktor Lenac d.d.

Brodogradilište je na osnovi vlasništva zemljišta i druge imovine, ostvarivalo hipotekarne kredite, koji nisu vraćeni, pa je na riječkom Trgovačkom sudu potkraj 2003. otvoren stečaj. Vjerovnici brodogradilišta prihvatili su u ožujku ove godine stečajni plan, ali ga je Visoki trgovački sud na osnovi žalbe dijela vjerovnika, vratio na ponovnu izradbu.

Žalbu je podnijela skupina kooperantskih tvrtaka, koja je tijekom stečaja svrstana u opći isplatni red vjerovnika i kojima su tražbine u cijelosti otpisane.

Vezane vijesti

Milanović neaktivan, Čačić u prvom planu

Milanović neaktivan, Čačić u prvom planu

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista i bivši ministar gospodarstva, Ljubo Jurčić, izjavio je kako sadašnja Vlada ne poduzima prave mjere kako bi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika