04.07.2007. / 09:16

Autor: Martina Zeković

CARLA DEL PONTE

Gotovinu otkrio snimljeni razgovor sa suprugom

Okolnosti u kojima je glavna haška tužiteljica Carla del Ponte dala pozitivnu ocjenu za hrvatsku suradnju s Haškim sudom 3. listopada 2005. godine, neposredno prije pokretanja pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom, objasnila je sama jučer u Bruxellesu.

Njezin posjet Zagrebu tri dana prije ministarskog sastanka EU u Luxembourgu bio je ključan. Njoj su 30. rujna 2005. u Zagrebu predočeni dokazi da je Gotovina lociran.

"Dobro se sjećam toga jutra već u zračnoj luci, premijer Sanader je telefonom stupio u kontakt sa mnom, kazavši mi da su locirali Gotovinu. Na sastanku s premijerom i predsjednikom dobila sam potvrdu da je Gotovina lociran u Španjolskoj", rekla je Del Ponte.

Naime, u Zagrebu joj je puštena snimka telefonskog razgovora Ante Gotovine i njegove supruge, koja je koristila 20-ak različitih brojeva telefona što službama nije bilo lako pratiti. "Očito je gospođa napravila grešku, a mi o tome ponekad ovisimo", kazala je Del Ponte i dodala kako je Gotovinin glas preoznala jer je u razgovoru spominjao Del Ponte i njen posjet Zagrebu.

Nakon toga tužiteljica je novinarima i javnosti dala izjavu o tome kako je razočarana što se Gotovina još ne nalazi u Haagu jer je sa Sanaderom i Mesićem dogovorila da se s informacijom o lociranju Gotovine ne izlazi još u javnost.

Sljedeći ponedjeljak, 3. listopada u Luxembourgu, kada je EU odlučila otvoriti pregovore s Hrvatskom, Del Ponte je rekla da Hrvatska u potpunosti surađuje.

"Novinari su izvukli pogrešan zaključak nakon moje izjave u Zagrebu, ja sam bila doista razočarana što Gotovina nije u Den Haagu, a nakon moje ocjene iznesene u Luxembourgu, zaključili su da sam bila pod pritiskom, što je također bilo krivo", dodala je.

Vezane vijesti

Što Bruxelles očekuje od Nikolića i Srbije?

Što Bruxelles očekuje od Nikolića i Srbije?

Susret Štefana Fülea i Tomislava Nikolića bio je priprema za posjet novog srbijanskog predsjednika Bruxellesu koji ovoga tjedna dolazi u sjedište… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika