04.07.2007. / 16:35

Autor: Goran Jurić

TOP STIPENDIJA

Proglašen "Hrvatski student godine" i 32 dobitnika "Top stipendija za top studente"

Danas točno u podne u zagrebačku hotelu The Westin uz nazočnost visokog izaslanika predsjednika Republike, dr. Izeta Aganovića, ministra Dragana Primorca, ministra Božidara Kalmete, te gradonačelnika Grada Zagreba, Milana Bandića, održana je šesta po redu svečanost proglašenja 32 dobitnika akcije „Top stipendija za top studente 2007“ koju je 2002. pokrenuo tjednik Nacional.

"U ovim trenucima nagrađivanja znanja najsretniji bi trebao biti ministar znanosti. Ova akcija pokazuje da hrvatsko društvo zaista postaje društvo znanja. Stoga mi je čast i privilegija biti ministra u ovom resoru jer mi daje priliku da radim na budućnosti. Za Top stipendiju javio se velik broj studenata što je znak da se izvrsnost počela cijeniti. 2010 godine Hrvatska će postati jedna od najkonkurentnijih zemalja u školstvu i znanosti. Hrvatskaj je već u EU u pogledu znanosti i kulture. Naša zemlja godišnje proizvede 3090 doktora znanosti, a potrebno ih je 700. Nadam se da će ova akcija pomoći u tome.",rekao je ministar znanosti, obrazovanja i športa, Dragan Primorac

U svom obraćanju okupljenima, gradonačelnik Bandić je pak naglasio kako je "znanje blago i moć koje zauvijek prati onog koji ga je stekao".

Svečanosti su bili nazočni i predstavnici svih hrvatskih sveučilišta, veleučilišta te visokih škola, izabranih 100 finalista akcije i njihove obitelji, brojni uzvanici i predstavnici tvrtki partnera INE, Vipneta, Ingre, Podravke, Diners Cluba Adriatic i HRT-a koji su i ove godine osigurali stipendijski fond u iznosu od 1.200.000,00 kuna za najbolje hrvatske studente. Taj iznos omogućit će da 30 top studenata sljedeće akademske godine prima najveće stipendije u Hrvatskoj u iznosu od 40.000,00 kuna, odnosno 4.000,00 kuna mjesečno u razdoblju od 10 mjeseci.

Inicijativi o regionalnom stipendiranju pokrenutoj prošle godine, i ove godine odazvale su se 4 tvrtke sa zadarskog područja (HSTEC, Turisthotel, Tankerkomerc, SAS strojogradnja) koje su osigurale sredstva za dodatne dvije top stipendije namijenjene studentima zadarskog sveučilišta.

Žiri sastavljen od rektora i prorektora hrvatskih sveučilišta imao je vrlo težak zadatak jer su životopisi svih studenata bili izvrsni. Uz sjajan prosjek ocjena, većina studenata se istaknula i u izvannastavnim aktivnostima.

Ovogodišnja akcija Top stipendija za top studente ima i dvije novosti; prva je usklađivanje akcije s provedbom Bolonjskog procesa čime su se po prvi put za top stipendije mogli kandidirati i studenti hrvatskih veleučilišta i visokih škola, a druga je utemeljenje nagrade „Hrvatski student godine“, koju neovisno o Stipendijskoj komisiji jednom od 32-oje top studenata dodjeljuje redakcija tjednika Nacional.

Tu laskavu titulu, koju mu je dodijelila glavna urednica Nacionala Sina Karli, ove je godine po prvi puta dobio Slaven Žilić s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Akcija Top stipendija za top studente postala je sinonim izvrsnosti studiranja i nacionalni ponos cijele Hrvatske. Kao nagradu za izvrsnost dobio je i prijenosno računalo kao alat koji će mu pomoći u njegovom daljnjem školovanju.

Ove godine pristiglo je tijekom natječaja rekordnih 685 prijava iz kojih je Stipendijsko vijeće odabralo 100 izvrsnih studenata koji su postali članovi kluba Top studenata. Na taj način su im omogućene brojne praktične i korisne povlastice kako bi unaprijedili nastavak studija ili osigurali svoje što skorije zaposlenje. Želja utemeljitelja je da se slijedeće godine poveća iznos stipendijskog fonda kako bi se omogućio i veći broj top stipendija za najbolje hrvatske studente.

Dobitnike stipendija možete vidjeti na stranicama Top stipendije.

Vezane vijesti

Vlada manipulira studentima

Vlada manipulira studentima

Plenum Filozofskog fakulteta danas je reagirao na izostanak odluke Vlade RH o subvencioniranju troškova 2. godine diplomskoga studija, koja je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika