05.07.2007. / 14:30

Autor: Nina Tomljanović

MITO I KORUPCIJA

Sanader: "Zagorčeve optužbe su mulj, blato i močvara"

Predsjednik Mesić i premijer Sanader u potpunosti odbacuju pokušaje diskreditacije državnog vrha i čelnika institucija pravne države koje plasiraju oni koji se očito boje pravde i funkcioniranja pravne države

Predsjednik države Stjepan Mesić i predsjednik Vlade Ivo Sanader u zajedničkom priopćenju kažu da unatoč pokušajima pojedinih skupina iz obavještajnog podzemlja i kriminalnog miljea koje provode razne oblike medijsko-obavještajnih manipulacija, oni neće posustati u odlučnoj borbi protiv mita i korupcije i svih oblika organiziranog kriminala.

Predsjednik Mesić i premijer Sanader u potpunosti odbacuju pokušaje diskreditacije državnog vrha i čelnika institucija pravne države koje plasiraju oni koji se očito boje pravde i funkcioniranja pravne države.

"U ime Vlade i svoje osobno ime, ali i u ime predsjednika Mesića s kojim sam razgovarao dva puta u zadnja dva dana, mogu reći da nema te podzemne, ilegalne ili druge grupacije iz obavještajnog podzemlja ili politike koja će nas spriječiti u odlučnoj borbi protiv organiziranog kriminala, mita i korupcije", izjavio je premijer Ivo Sanader na sjednici Vlade. Zakonsku zaštitu imat će svi, "bez obzira radilo se o predsjedniku države, premijeru, glavnom državnom odvjetniku, jer ovo je bio napad na nas trojicu, ili ribaru, studentu, bilo kojem hrvatskom građaninu". A taj "mulj, blato i močvaru i zaostatke iz 1990-ih beskompromisno ćemo očistiti iz hrvatskog društva", dodao je.

Premijer je naglasio kako ne želi vjerovati da je riječ o predizbornoj kampanji, "da je netko iz drugih stranaka u tome imao prste", ali od stranaka želi jasno očitovanje. "Ako izostane to očitovanje, stvorit će se, u što ne želim vjerovati, dojam u javnosti ili bar pitanje zašto se ne ograde, odnosno zašto se ne očituju o ovome", izjavio je.

Mesić i Sanader smatraju kako odbjegli general Vladimir Zagorec na ovaj način pokušava diskreditirati hrvatski pravosudni i politički sustav te na taj način izbječi izručenje i suđenje.

Zagorec je tako državnog odvjetnika Mladena Bajića optužio da ga je tražio 1,5 milijuna eura mita u zamjenu za što bi Državno odvjetništvo odustalo od optužnice. Mito je navodno trebalo biti isplaćeno u tri rate od 500 tisuća eura preko splitskih posrednika, a informacije o mjestu i načinu isplate bile bi plasirane putem šifriranih poruka u Dnevniku HRT-a.

Istovremeno, u javnosti se pojavio strani dokument koji, navodno, dokazuje kako je premijer Sanader deponirao 19 tona zlatnih poluga u jednoj banci na Britanskim djevičanskim otocima. Autentičnost dokumenta je upitna, kao i njegovo podrijetlo.

Naime, dok Zagorec tvrdi da je Mesićev izaslanik Perković od njega tražio potvrdu autentičnosti, predsjednik kaže kako je na sporni sastanak dokument donio upravo Zagorec. Vlada tvrdi kako se radi o falsifikatu, te sinkroniziranoj akciji koja je u Austriji trebala stvoriti mišljenje kako je u Hrvatskoj nemoguće pošteno suđenje Zagorca, te na taj način spriječiti njegovo izručenje hrvatskim pravosudnim organima.

Politička volja i odlučnost državnog vrha kroz potporu mjerodavnim državnim tijelima u borbi protiv svih oblika korupcije i organiziranog kriminala, nebrojeno puta je iskazana i kroz akciju Maestro, a predsjednik i premijer inzistirat će na daljnjim akcijama koje provode institucije pravne države, navodi se u zajedničkom priopćenju.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika