05.07.2007. / 12:51

Autor: Nina Tomljanović

SLOVENIJA - HRVATSKA

Rupel: ''Slovenija pozorno prati pregovore Hrvatske i EU''

Slovenski ministar vanjskih poslova je rekao da je Slovenija posebno zainteresirana za poglavlja sloboda kretanja kapitala, ribarstvo, energetika, pravda, sloboda i sigurnost te vanjska, sigurnosna i obrambena politika

''Odnosi Slovenije i Hrvatske su dobri, ali Slovenija pozorno prati pregovore Hrvatske i Europske unije jer "ima rezerve o nekim poglavljima europske pravne stečevine koje Hrvatska tek treba otvoriti u pregovorima", izjavio je slovenski ministar vanjskih poslova Dmitrij Rupel, odgovarajući na pitanja članova vanjskopolitičkog odbora parlamenta.

Slovenski ministar vanjskih poslova je rekao da je Slovenija posebno zainteresirana za poglavlja sloboda kretanja kapitala, ribarstvo, energetika, pravda, sloboda i sigurnost te vanjska, sigurnosna i obrambena politika. Najspornija su za Sloveniju, kako je pojasnio, pitanja iz 13. (ribarstvo) i 24. poglavlja (pravda, sloboda i sigurnost).

Kako je pojasnio Rupel, u vezi 13. poglavlja Slovenija će inzistirati da Hrvatska bilateralni sporazum o malograničnom prometu i suradnji provodi u cijelosti, to jest i njegov dio koji se odnosi na ribolov u pograničnom području. Što se tiče 24. poglavlja, prema Rupelovim riječima, Hrvatska je, "iako to nije bilo potrebno", u pregovore unijela pitanje granice.

Hrvatska primjena ekološko-ribolovnog pojasa u Jadranu za Sloveniju je problematična, jer time Hrvatska "krši dogovor s Italijom i Slovenijom" iz 2004. godine, prema kojemu taj pojas ne vrijedi za članice Europske unije.

Rupel je o navodnoj novoj inicijativi koju je Slovenija, u vezi rješavanja otvorenih pitanja, ponudila Hrvatskoj, istaknuo da se radi o stalnim kontaktima, no da odgovora hrvatske strane nema i zbog afere prisluškivanja koju je potaknuo bivši premijer Anton Rop. "Prikupljamo podatke za odgovor na hrvatsku notu i kada ta epizoda bude zaključena, posvetit ćemo se važnijim stvarima", kazao je Rupel te dodao da predizborno razdoblje u Hrvatskoj, i mogućnost da odnosi i otvorena pitanja budu točke za prikupljanje političkih bodova, nije povoljno vrijeme za rješenje bilateralnih pitanja.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika