05.07.2007. / 14:10

Autor: Martina Zeković

HRVATSKI SABOR

Piculina ostavka na mjesto voditelja izaslanstva Sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a

Tonino Picula podnio je danas ostavku na mjesto voditelja izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za europsku sigurnost i suradnju. Kao razlog tome naveo je da predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks nije odobrio sudjelovanje hrvatskog izaslanstva na cjelovitom godišnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine, nego samo na dijelu zasjedanja što nikako nije u interesu RH i Hrvatskog sabora.

Naime, Šeks je svoju odluku obrazložio potrebom nazočnosti zastupnika na saborskoj sjednici 6. srpnja radi glasovanja. Redovito godišnje zasjedanje Parlamentarne skupštine OESS-a održat će se u Kijevu od 5. do 9. srpnja 2007., a saborsko izaslanstvo sudjelovat će samo na dijelu zasjedanja od 7. do 9. srpnja.

Picula je Šeksu poslao tri dopisa u kojima je zamolio da izaslanstvu odobri sudjelovanje na cjelovitom skupštinskom zasjedanju, ali nije dobio pisani odgovor.

"Dio preuzetih međunarodnih obveza RH povezanih s mandatom Misije OESS-a ujedno je i preduvjet za punopravno članstvo RH u euroatlantskim integracijama", kazao je Picula i dodao kako zastupnici imaju pravo i dužnost sudjelovati na sjednicama Hrvatskog sabora i na njima raspravljati i glasovati, ali isto tako pravo i dužnost sudjelovati u radu stalnih izaslanstava Hrvatskog sabora u međunarodnim organizacijama, u koje ih je Sabor izabrao.

Picula je rekao će o ovom ograničenju minimalnih međunarodnih aktivnosti saborskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini OESS-a obavijestiti predsjednika Parlamentarne skupštine Goerana Lenamarkera i voditelja Misije OESS-a u RH Jorgea Fuentesa Manzonis-Vilallongu.

Vezane vijesti

'Alarmantna praksa HRT-ovog drakonskog ušutkivanja novinara'

'Alarmantna praksa HRT-ovog drakonskog ušutkivanja novinara'

Predstavnica OESS-a za slobodu medija Dunja Mijatović rekla je danas da je vrlo zabrinuta zbog toga što HRT, kao javni servis, želi otpustiti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika