05.07.2007. / 18:28

Autor: Marijana Zrinjski

UBOJSTVO ALEKSANDRA LITVINENKA

Rusija i formalno odbila izručiti Lugovoja Britaniji

Rusija je danas i formalno obznanila Velikoj Britaniji da neće izručiti Andreja Lugovoja, glavnog osumnjičenog u aferi ubojstva bivšeg agenta Aleksandra Litvinenka. Velika Britanija kazala ja pak da još uvijek čeka službeni odgovor Rusije o tom pitanju.

Odnosi Moskve i Londona znatno su oslabjeli nakon ubojstva bivšeg KGB-ovca, Litvinenka prošle godine, žestokog kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je zbog straha od ruske vlasti živio u Londonu.

Lugovoja, također bivšeg člana KGB-a, koji je postao poslovni čovjek, britansko tužiteljstvo 22. svibnja optužilo je za Litvinenkovo ubojstvo. Prema nekim ruskim izvorima Lugovojev je samo žrtva KGB-a, a pravi krivici koji su naredili Litvinenkovo ubojstvo još su na slobodi.

Logovoj je kazao da je nedužan, optužio je britanske tajne službe da su upletene u ubojstvo te da su ga pokušale vrbovati kako bi kompromitirale predsjednika Vladimira Putina. Isto tako optužio je Litvinenka i ruskog milijardera Boris Berezovskog za kontakte s britanskim službama M16.

Inače, posljednjih tjedan dana ruski mediji pišu o navodnom priznanju jednog bivšeg ruskog agenta koji tvrdi da je radio za britanske tajne službe posredstvom Litvinenka.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika