06.07.2007. / 12:51

Autor: Nina Tomljanović

BiH

Komšić preuzeo dužnost predsjedatelja Predsjedništva BiH

Dužnost predsjedatelja Komšić je preuzeo od Nebojše Radmanovića na sjednici Predsjedništva BiH održanoj u Sarajevu

Dužnost predsjedavanja tročlanim bosanskohercegovačkim državnim vrhom danas je preuzeo hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, i na toj dužnosti ostati će sljedećih osam mjeseci. Dužnost predsjedatelja Komšić je preuzeo od Nebojše Radmanovića na sjednici Predsjedništva BiH održanoj u Sarajevu.

Sukladno Ustavu i poslovniku obavljena je redovita rotacija o radu Predsjedništva. Komšić je komentirajući rad državnog vrha u proteklih osam mjeseci, kazao kako je činjenica da je bilo "određenih neslaganja" no pri tom je istaknuo kako ona proistječu iz ustroja BiH takvoga kakav je.

"O ključnim pitanjima i dalje će vjerojatno biti neslaganja", rekao je Komšić pojašnjavajući kako su različita stajališta o bitnim pitanjima uvjetovana i osobnim političkim stajalištima članova Predsjedništva.

Komšić i bošnjački član predsjedništva Haris Silajdžić već su došli u otvoreni sukob sa srpskim članom Radmanovićem kada su u lipnju uputili pismo glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Ba Ki Moonu tražeći provođenje mjera kojima bi se poništili rezultati genocida u Srebrenici odnosno kojim bi se ispoštovala presuda Međunarodnog suda pravde (ICJ). No ipak je iskazao zahvalnost Radmanoviću na njegovu vođenju Predsjedništva u proteklih osam mjeseci istaknuvši kako je srpski član državnog vrha to činio s "puno mudrosti i političkog takta".

"Da svi isto mislimo, ovoj državi ne bi ni trebala tri člana Predsjedništva. Bio bi dovoljan samo jedan", bio je Komšićev komentar kada su ga novinari podsjetili na sukobljavanja unutar državnog vrha.

Iz Komšićeva ureda je prije primopredaje dužnosti najavljeno kako će on tijekom mandata predsjedatelja posebnu pozornost posvetiti položaju hrvatskog naroda u BiH s ciljem da "ne dopusti njegovo pretvaranje u nacionalnu manjinu".

Željko Komšić je na dužnost člana Predsjedništva BiH izabran kao kandidat Socijaldemokratske partije BiH (SDP), a stranke s hrvatskim predznakom do sada su mu uglavnom osporavale legitimitet u zastupanju interesa bosanskohercegovačkih Hrvata.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika