06.07.2007. / 15:07

Autor: Martina Zeković

IZBORI

Jurčić od utorka i službeno premijerski kandidat SDP-a

Na današnjoj konferenciji za novinare SDP je objavio da bi Glavni odbor stranke u utorak trebao potvrditi Ljubu Jurčića kao SDP-ovog premijerskog kandidata. Obzirom da je SDP-ov stav poznat od ranije Jurčić ne očekuje nikakva iznenađenja jer, kako kaže, ovo je proces koji traje već dvije godine. "Očekujem da se naša strategija, koja je do sada išla po planu, uz manji odmak zbog smrti Ivice Račana, nastavi provoditi i dalje", kazao je Jurčić.

Konferenciju su nastavili predstavljanjem ciljeve SDP-ove gospodarske strategije, odnosno njezina dijela koji se odnosi na upravljanje nacionalnim bogatstvom.

"Cilj svake vlade mora biti upravljanje nacionalnom imovinom u svrhu povećanja njezine vrijednosti, i to posebno u uvjetima globalizacije kada zemlje gube svoj suverenitet na makroekonomskom planu", objasnio je Jurčić. U skladu s tim, oni predlažu uvođenje integriranog sustava nacionalnih računa koji bi objedinio račune proizvodnje, dohotka, financijskih transakcija, tablice ponude i uporabe, te račun nacionalnog bogatstva.

U slučaju pobjede na izborima, Jurčić već u prvoj godini mandata najavljuje donošenje zakona o obveznom podmirenju obveza u roku od 60 dana obzirom da je, dodaje Jurčić, neplaćanje osnovna prepreka razvoju poduzeća i rastu investicija.

Zakon, odnosni rokovi plaćanja do 60 dana, odnosio bi se na sve poslovne transakcije između svih institucija, uključujući i državu, rokove bi nadzirala agencija, a mogući sporovi rješavali bi se na posebnom financijskom sudu.
Tako bi se već u prvoj godini mandata povećala stopa rasta BDP-a za 1,5 posto, industrijske proizvodnje za 20 posto, dovele bi do bržeg obrtaja novca, nižih cijena, veće sigurnosti poslovanja, razvoja tržišta kapitala, većih investicija i manje korupcije.

Nacionalnu imovinu Jurčić ne bi prodavao, već bi ju, pokaže li se potreba, davao na korištenje kroz koncesiju ili druge ugovore.

Vezane vijesti

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

Odstup ministrice zaštite okoliša Mirele Holy, koja je prošlog tjedna napustila vladu Zorana Milanovića, počinje izazivati sve veću zabrinutost… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika