06.07.2007. / 15:10

Autor: Robert Bajruši

KOLUMNA DANA

Otvorena vrata Europske unije

Jesen 2007. u političkoj povijesti Hrvatske ostat će zapisana kao vrijeme u kojem je napravljen najvažniji korak u priključenju Europskoj Uniji. Vjerojatno u listopadu održat će se Međuvladina konferencija EU na kojoj se treba izraditi nacrt novog Ugovora EU, koji će među ostalim definirati i sastav Unije, a on glasi "27 plus jedan". Taj "jedan" jest Republika Hrvatska, koja definitivno postaje članica Europske Unije. Bez najavljenog ugovora o reformama europskih institucija europska perspektiva bila bi sasvim upitna. Sada je potpuno jasno - a potvrdili su to i José Manuel Barroso, Angela Merkel i niz vodećih političara EU - kako je tek sada moguć ulazak Hrvatske u Uniju.

Da prošlog mjeseca nije slomljen otpor Poljske najavljenim reformama, ne bismo imali formalne uvjete za priključenje. Sada je taj problem riješen i ima puno razloga za optimizam.Stvar je u ovome: kad završe pregovori i Hrvatska uđe u Uniju, otvorit će se potpuno nova perspektiva, a time i mogućnost utjecaja Zagreba na politiku u Bruxellesu. Posljednjih godina velik dio hrvatske javnosti strahuje da će ulazak u EU donijeti samo obveze, ali ne i prava. U drastičnoj varijanti, koju zagovara krajnja desnica, "Europa namjerava porobiti Hrvatsku, a ono što su u prošlosti bili Beč, Budimpešta i Beograd, sada će postati Bruxelles". Potpuno pogrešno. Ulaskom u EU Hrvatska će dobiti priliku utjecati na političke procese i način donošenja odluka.

U kadrovskom pogledu, nekoliko stotina stručnjaka iz Hrvatske otići će u Bruxelles i sudjelovati u radu tamošnjih institucija. To uključuje i utjecaj na donošenje odluka i izradu dokumenata. Prema Reformskom ugovoru, nakon 2014. Hrvatska će u Vijeću EU imati sedam predstavnika, a u Europskom parlamentu 12 ili 13. Riječ je o institucijama u kojima se donose zakoni i kreiraju najvažnije odluke. Osim toga, Hrvatski sabor, kao i drugi nacionalni parlamenti, moći će odgađati donošenje nekih zakona, a više zemalja u zajedničkom nastupu bit će u stanju spriječiti Europski parlament u donošenju nekih propisa.

Naravno da se to ne odnosi na sva područja jer EU zadržava suverenitet u monetarnoj politici, trgovini, tržišnom natjecanju i upravljanju granicama. Ovakav kompromis je neophodan i bez njega Unija bi bila paralizirana pri donošenju odluka. Svi se odriču dijela suvereniteta, ali zauzvrat dobivaju kudikamo više, a to je mogućnost utjecaja u zajednici 28 država s više od 400 milijuna stanovnika.

Ovo je povijesna šansa. Sada treba dovršiti pregovore s EU i - još važnije - iznutra reformirati Hrvatsku u zemlju rada, znanja i poštenja. Uspije li se u tome, podatak da imamo samo 4,5 milijuna stanovnika bit će nevažan. Ova zemlja po svojim potencijalima može biti vrlo ugodno mjesto za život i primjer uspješnosti u postkomunističkim državama.

Vezane vijesti

Kosor više nema opravdanja - Zbog pola godine na vlasti kocka se sudbinom...

Kosor više nema opravdanja - Zbog pola godine na vlasti kocka se sudbinom države

Emocije su, u načelu, najveći neprijatelj svake političke rasprave. Ali kada se govori o političkoj situaciji u Hrvatskoj, jednostavno je nemoguće… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika