07.07.2007. / 13:07

Autor: Martina Zeković

DUBROVNIK

Sanader: "Bez Srbije teško zamisliti slijedeću skupinu zemalja kandidatkinja za NATO i EU"

"Teško je bez Srbije zamisliti slijedeću skupinu zemalja kandidatkinja za ulazak u NATO i EU, kao što ni regionalni razvoj nije moguć bez rješenja pitanja Kosova", rekao je hrvatski premijer Ivo Sanader tijekom Croatia Summita koji se dva dana održava u Dubrovniku.

Hrvatska o kojoj se govori kao o najnaprednijoj zemlji zagovarat će primanje I Makedonije i Albanije u NATO, kazao je Sanader, dodajući da se Sjeverno-atlantski savez prepoznaje kao najbolji okvir za politički i gospodarski razvoj.

Dan Fried, zamjenik američke državne tajnice nada se da će JI Europa u idućem desetljeću postati ono što je u prošlom desetljeću postala Srednja Europa, srce europskih institucija. Međutim, Kosovo je najveća prepreka, kazao je Fried i dodao
da ljudima u Srbiji treba pojasniti da je ujedinjena Europa njihova jedina budućnost.

Hrvatsku je pohvalio kao primjer napretka koji je pomogao da se zemlje regije iz prošlosti nacionalizma okrenu prema demokraciji i odgovornom ponašanju u međunarodnoj zajednici.

Nekadašnji savjetnik za nacionalnu sigurnost u administraciji bivšeg američkog predsjednika Jimmyja Cartera Zbigniew Brzezinski, smatra da je širenje EU i NATO povijesni proces usmjeren na širenje civilizacije, mira i društvenog razvoja. On kao rješenje za Balkan vidi u skandinavizaciji kao povijesnom procesu u kojem regija pogođena dugogodišnjim ratovima postaje prostorom miroljubive suradnje i napretka.

Završni dan Croatia Summita 2007. u Dubrovniku održava se nekoliko radnih sjednica na temu "Globalni značaj juga Europe", "Pogled u budućnost: 2008. i nakon nje", "Sigurnost i napredak: novi izazovi, nove uloge, novi igrači" i "Ekonomske prednosti sigurnosti i stabilnosti".

Domaćini summita su premijer Ivo Sanader i predsjednik Sabora Vladimir Šeks, a sudjeluju predsjednici država i vlada osam zemalja jugoistočne Europe, nekoliko ministara vanjskih poslova, glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer, glavni tajnik Vijeća Europe Terry Davis i pomoćnik američke državne tajnice Dan Fried.

Skup je u petak otvoren uvodnim izlaganjem premijera Ive Sanadera, a nakon njega je govorio i predsjednik Sabora Vladimir Šeks te glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer i premijer Latvije Aigras Kalvitis.

Vezane vijesti

Strože prema nacionalnim proračunima

Strože prema nacionalnim proračunima

Skupina ministara vanjskih poslova zemalja Europske unije pozvana da razmotri budućnost Europske unije pozvala je u preliminarnom izvješću,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika