07.07.2007. / 17:25

Autor: Goran Jurić

OESS

OESS-a završava svoju misiju u Hrvatskoj

"Hrvatska je danas stabilna demokratska zemlja o čemu svjedoče tri smjene vlasti demokratskim putem na izborima", rekao je Sanader

Španjolski ministar vanjskih poslova, Miguel Angel Moratinos, koji trenutno predsjeda OESS-om najavio je u subotu u Dubrovniku dovršetak misije OESS-a u Hrvatskoj. Od početka misije prošlo je 11 godina.

"Jako sam zadovoljan napretkom Hrvatske... Zato ću na sastanku Stalnog vijeća OESS-a u studenom u Madridu predložiti da se nakon 11 godina zatvori misija u Hrvatskoj", izjavio je Moratinos koji je sudjelovao na dvodnevnom Croatia summitu o budućnosti Jugoistoka Europe.

Komentirajući tu najavu hrvatski premijer Ivo Sanader ocijenio je da je misija OESS-a, koja u Hrvatskoj djeluje od završetka Domovinskog rata, pomogla u rješavanju poratnih problema i u tome bila vrlo uspješna.

"Hrvatska je danas stabilna demokratska zemlja o čemu svjedoče tri smjene vlasti demokratskim putem na izborima", rekao je Sanader.

Unatoč odlasku Misije Zagreb će nastaviti s ispunjavanjem demokratskih standarda, suradnju sa sudom u Haagu i zaštitom manjina, najavio je Sanader - domaćin summita koji je okupio 8 šefova država i vlada regije, čelne ljude međunarodnih političkih organizacija te predstavnice četrdesetak zemalja Europe i svijeta.

Poslijepodnevni dio dubrovačkog sastanka na vrhu bio je posvećen raspravama o sigurnosnim i gospodarskim problemima u Jugoistočnoj Europi na kojima su uz političke predstavnike izlagali i poslovni ljudi iz regije.

Najviši dužnosnici Jugoistočne Europe i visoki predstavnici SAD-a i NATO-a složili su se kako je budućnost regije u transatlantskim integracijama NATO-u i EU.

Sudionici summita suglasni su kako Jugoistok Europe ostvaruje gospodarski i politički napredak ali je potrebno učiniti dodatne napore kako bi to područje iz "potrošača sigurnosti" postao njegov "izvoznik".

Neizostavna tema bilo je i situaciju na Kosovu, a čije rješenje, prema mišljenju sudionika summita, treba što prije postići. Na to je posebno upozorio glavni tajnik NATO-a, Jaap de Hoop Scheffer, koji smatra da treba učiniti sve kako bi se "izbjegle neosnovane odgode konačnog rješenja".

Albanski premijer Agim Ceku naglasio je kako odgoda rješenja nanosi političku i gospodarsku štetu cijeloj regiji, a u ime svoje vlade izrazio je želju za stabilnim i multietničkim Kosovom koje će biti u partnerskim odnosima sa svim susjedima.

Dubrovački sastanak na vrhu održan je na pola puta između prošlog summita NATO-a u Rigi i budućeg u Bukureštu 2008. godine na kojem Hrvatska očekuje poziv za članstvo u toj međunarodnoj sigurnosno-političkoj asocijaciji.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika