08.07.2007. / 09:53

Autor: Nina Tomljanović

BiH

Hrvatski političari dogovorili deklaraciju o zajedničkoj reformi

Kada je u pitanju organizacija srednje razine vlasti, sudionici sastanka su se dogovorili da ona ne bi trebala ići ispod tri jedinice vlasti

Zajedničku deklaraciju o ustavnoj reformi Bosne i Hercegovine, koja će biti potpisana na narednom sastanku, dogovorilo je u petak navečer, u Širokom Brijegu pet hrvatskih političara.

Lider HDZ-a Božo Ljubić, koji je ujedno bio domaćin sastanka, ovo je potvrdio za sarajevsko ''Oslobođenje'', dodavši da su zajednička načela lidera HDZBiH Dragana Čovića, HSP (Đapić - dr. Jurišić) Zvonka Jurišića, HSSBiH Marka Tadića te Jerka Ivankovića Lijanovića, dopredsjednika NS Radom za boljitak, da BiH bude decentralizirana država koja će biti ustrojena kroz tri razine vlasti - državnu, srednju i lokalnu.

''U tim načelima smo i odredili sadržaje razina. Dogovorili smo da se napusti postojeće dvoentitetsko rješenje, a da se uspostave nove teritorijalno-administrativne jedinice po etničkim, geografskim, historijskim, privrednim načelima'', kazao je Ljubić.

On je naglasio da su se hrvatski lideri opredijelili za institucionalni proces ustavnih reformi, a svi se zalažu za cjelovitu reformu, koja bi se trebala okončati do predviđenog isteka mandata visokog predstavnika Miroslava Lajčaka.

''U ovom momentu ne treba eksplicitno detaljizirati sadržaj načela, ali vjerujem da bi se oko njih mogle dogovoriti sve političke opcije u BiH'', istakao je Ljubić te dodao da će se o deklaraciji izjasniti još pravni i ustavni stručnjaci.

Prema njegovim riječima, dokument će imati dvojaku ulogu: značit će potpun konsenzus oko ustavnih rješenja predstavnika Hrvata, a cilj je i da se na osnovu ove platforme pokuša postići konsenzus i sa predstavnicima ostalih naroda.

Kada je u pitanju organizacija srednje razine vlasti, sudionici sastanka su se dogovorili da ona ne bi trebala ići ispod tri jedinice vlasti, prenosi sarajevsko ''Oslobođenje''. U ovom pitanju teško je bilo usuglasiti stavove dva HDZ-a. Podsjetimo, stav HDZBiH je organizacija srednje razine vlasti u četiri jedinice sa jednom posebnom - Sarajevskom. S obzirom na to, zanimljivo je da je već tokom jučerašnjeg sastanka došlo do usuglašenih načela, jer se prije toga moglo čuti da se spomenuti lideri još nisu usuglasili o mnogim stvarima. Naime, pojedini protagonisti čak nisu isključili ni postojanje trećeg entiteta.

Kako saznaje sarajevsko ''Oslobođenje'', domaćin narednog sastanka, kada bi se deklaracija o ustavnim reformama trebala potpisati, bit će predsjednik HSP-a Zvonko Jurišić.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika