08.07.2007. / 14:36

Autor: Martina Zeković

ZATVOR

Snimka zatvorskog ubojstva svećenika osuđenog za pedofiliju

Na internetskoj stranici YouTube pojavila se snimka dramatičnog događaja iz masačusetskog zatvora na kojoj zatvorski čuvari ne baš žustro spašavaju bivšeg svećenika osuđenog za seksualno zlostavljanje djece od napada dugog zatvorenika.

Naime, Joseph Geoghan, 68-godišnji bivši katolički svećenik oduđen je 2002. na bostonskom sudu za seksualno zlostavljanje dječaka. Geoghan je u zatvoru izdržavao 10-godišnju kaznu, a četiri godine prije presude izbačen je iz crkvenih redova nakon što je istraga pokazala da je tijekom godina silovao najmanje 130 osoba. Bostonska nadbiskupija godinama je prikrivala njegova bolesna djela i samo ga premiještala u druge župe. Međutim, zbog tužbi brojnih žrtava zlostavljanja nadbiskupija je otišla u stečaj, a kardinal Law bio je prisiljen dati ostavku.

Godinu i pol nakon presude Geoghanu, 23. kolovoza 2003., u njegovu je ćeliju ušao 38-godišnji zatvorenik Joseph Druce koji je zabarikadirao vrat, pretukao svećenika, a zatim ga zadavio. Čuvarima su se desetak minuta, ne baš žustro trudili da otvore vrata, uđu u ćeliju i savladaju Drucea.

Postoje indicije da je Druce svoj zločin temeljito pripremao i da je od drugih zatvorenika ili svećenikovih žrtava primio novac. Druceova je pak u svoju obranu izjavio da mu je "Bog rekao da pobije sve homoseksualce", ali porota nije prihvatila obranu neuračunljivošću pa je početkom 2006. godine osuđen na doživotni zatvor bez prava za pomilovanje.

On, međutim, od 1995. godine izdržava već jednu doživotnu kaznu zatvora bez prava na pomilovanje. Tada je osuđen zbog ubojstva vozača koji ga je pokušao zavesti dok je auto-stopirao.

Snimka sa zatvorske video-kamere postavljena je na YouTube pod pseudonimom "Josephdruce". Smatra se kako je snimku postao Druce preko svoje rodbine, prijatelja i odvjetnika kako bi sugerirao da se zatvorski čuvari nisu baš previše pretrgli u spriječavanju ubojstva.

Predstavnici sindikata zatvorskih čuvara su od YouTubea zatražili da se snimka skine s web-stranice jer im "prikaz sigurnosnih procedura u zatvoru ugrožava sigurnost". Predstavnici YouTubea su odbili komentirati cijeli slučaj.

Vezane vijesti

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Američki biskup William Lynn proglašen je krivim u petak u Philadephiji (Pennsylvania) za prikrivanje svećenika pedofila i time postao najviši… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika