27.07.2002. / 00:00

Autor: Nacionalova redakcija

SAD – KONGRES

TRAFICANT ISKLJUČEN IZ PREDSTAVNIČKOG DOMA

WASHINGTON: Predstavnički dom američkog Kongresa isključio je i svojih redova Jamesa Traficanta, demokratskog kongresmena iz Ohia, koji je nedavno pred tamošnjim sudom proglašen krivim za korupciju, izbjegavanje plaćanja poreza, iznuđivanje, te razna druga kriminalna nedjela, te mu prijeti zatvorska kazna. To je tek drugi slučaj od američkog građanskog rata sredinom 19. stoljeća da je Predstavnički dom isključio jednog svojeg člana. Traficant je 18 godina bio član Predstavničkog doma, imao je veliku podršku u radničkoj izbornoj jedinici Ohia, koju je predstavljao, a poznat je po svojoj hirovitosti, energiji, neobičnim zahtjevima i prijedlozima.
Zahtjev da se 61-godišnji Traficant isključio obrazložili su predstavnici etičkog komiteta Predstavničkog doma, koji su obznanili da postoje brojni, neoborivi dokazi da je Traficant kršio zakon, čak da je ucjenjivao vlastite zaposlenike, koji su mu morali davati dio svoje plaće. On se pred Predstavničkim domom žestoko branio, tvrdio da je nevin, da ovim činom Predstavnički dom krši prava njegovih birača, koji gube svojeg predstavnika. Ipak, na kraju je Predstavnički dom izglasao njegovo izbacivanje sa 420 glasova za, te jednim glasom protiv. Jedini je Traficanta podržao kongresmen iz Kalifornije Gary Condit, poznat iz afere s ubijenom djevojkom Chandrom Levy, koji sljedeće godine više neće biti u Kongresu, jer su mu demokratski birači tokom preliminarnih izbora uskratili podršku.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika